1 av 2
Anders Forsman i vapenbunkern. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
2 av 2
Staffan Leth kanske måste avskeda personal på grund av de långa väntetiderna. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio

Långa väntetider för licenser drabbar vapenhandlarna hårt

Vapenhandlare: "Närmast att betrakta som en katastrof"
1:19 min

Det långa handläggningstiderna hos polisen i Dalarna för vapenlicens drabbar inte bara jägare, utan också vapenhandlarna. Kunderna försvinner, handlarna ligger ute med miljontals kronor och i längden kan de behöva avskeda personal.

Anders Forsman är vapenansvarig på Jaktia i Falun. Han visar oss bunkern där gevär förvaras i väntan på att deras ägare ska få sin licens. Väggarna, golvet och hyllorna är proppade med vapen och vapentillbehör.

– Normalt sett har vi kanske ett tiotal vapen som står här. Men som det ser ut nu så är det ju runt hundratalet vapen och vapendelar, säger han.

Anders tillägger att han aldrig haft bunkern så här full tidigare, vilket inte är ett positivt tecken.

– Det här är inte klokt rent ut sagt. Det här är helt horribelt hur det ser ut. Det här drabbar ju oss väldigt hårt.

Tidigare, då handläggnignstiden var betydligt kortare i Dalarnas län, väntade vapnet bara någon vecka i butiken innan kunden kom och betalade. Eftersom det nu kan ta uppemot ett halvår innan licensen godkänns, måste vapenhandlarna lägga ut pengar under tiden.

– Jag vet inte exakta summor som jag har lagt ut, men det är miljonbelopp det rör sig om, säger Anders.

För att tillfälligt lösa problemet har man lagt om rutinerna. Nu får kunderna betala vapnet innan de får licensen. Men problemet kvarstår.

Staffan Leth, som äger Staffans Vapen & Jakt i Duvnäs, är också en av dem drabbade. Han påstår sig se en negativ trend som växt fram under året.

– Många kunder avstår från att göra affärer. De tycker polisens handläggningstider är för långa. Vi går ju miste om affärer så i dag är det ju närmast att betrakta som en katastrof, säger han.

Fortsätter handläggningstiderna ligga på samma nivå kan det få konsekvenser för butikens anställda.

– I förlängningen kan det ju bli så att man måste avskeda personal för att man ska få lönsamheten att gå ihop, säger Staffan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".