Sara Stenlind är huvudskyddsombud på Polisen i Dalarna. Foto: Sara Stenlid

Akut arbetsläge för Dalarnas vapenhandläggare

Huvudskyddsombudet: "Det här är en jäkla skitsituation"
3:33 min

De långa väntetiderna för att få ut sin vapenlicens i Dalarna sägs bero på underbemanning. De få handläggare som arbetar i dag upplever en mycket tuff arbetsmiljö. Situationen beskrivs som ohållbar och huvudskyddsombudet vädjar nu om hjälp från Arbetsmiljöverket.

De jägare vi har pratat med under rapporteringen om vapenlicensansökningar, vill tydligt understryka att ingen kritik riktas mot dem som faktiskt handlägger ärendena.

– Ingen skugga ska ju falla på de enskilda vapenhandläggarna. De har alltid givit mig bra service, säger Per-Olof Haggårds, vapensamlare i Borlänge.

– Jag lider med dem få som sitter där. Jag har hört att många är utbrända och överbelastade, säger Tom Eriksson, jägare i Falun.

Sara Stenlind, som är huvudskyddsombud på Polisen i Dalarna är kritisk till hur vapenhandläggarnas arbetsmiljö är i nuläget.

– Det här är en jäkla skitsituation rent ut sagt. De är definitivt ohållbart och man måste hitta en långsiktig lösning. I det här fallet är det dessutom något som drabbar allmänheten direkt och det visar sig ju icke minst via JO-anmälningarna, säger hon.

Riskpolisstyrelsen har gått ut med en prognos om hur mycket en vapenhandläggare ska klara av i sitt arbete per år. Utifrån den borde det vara sex heltidsanställda handläggare i Dalarna. I dag är man två.

– Det räcker inte på långa vägar, säger Sara Stenlind.

En vapenhandläggare sysslar inte enbart med vapenlicenser. Det kan också handla om exempelvis dödsboärenden, vapenhandlarinspektioner samt skrotning och inlösen av vapen.

I många andra län sköter receptionspersonalen mottagning av licenser, handlingar och diarieför dessa. I Dalarna hamnar istället de här handlingarna direkt på vapenhandläggarna bord. Med andra ord har de fler arbetsuppgifter.

I nuläget står nära 2.500 ärenden för dörren, varav ett tusental är just vapenlicensansökningar. En handläggare i Dalarna har i dag dubbelt så många ärenden att ta hand om jämfört med genomsnittet.

– Vapenhandläggarna har ju både under vårterminen och även nu i höst skrivit både arbetsskada och tillbudsanmälan som ett försök att faktiskt poängtera och belysa den oerhörda arbetsbelastning och orimliga arbetssituation som de har, säger Sara Stenlind.

Vi har tagit del av handläggarnas egna historier. Det är en nästintill mardrömslik arbetsmiljö de beskriver. Kön med ärenden fylls ständigt på. Mycket tid går åt till att endast hantera post och diarieföra handlingar. Telefonen ringer oavbrutet och i 9 fall av 10 är det folk som undrar varför det tar sådan tid att få sin vapenansökan godkänd. Handläggarna uppger också att de knappt hinner äta lunch.

– De tycker det är fruktansvärt jobbigt. Man vill göra ett bra jobb, man vill serva allmänheten. Man vill hinna ta kontakter, telefonsamtal och liknande. Men man gör inte det och det är klart man märker av trycket. Och vi vet ju, tyvärr, att de lider av sömnproblem, ångest och i vissa fall synrubbningar. De håller på att gå sönder, säger Sara Stenlind.

Hon tillägger att vapenhandläggarna riskerar att gå in i väggen, men långa sjukskrivningar som följd. Om det gör det kommer licenshanteringen att avstanna.

I vintras bytte Polismyndigheterna i Sverige vapenhandläggningssystem, från VÄS (Vapenärendesystemet) till VapenPÄR (Polisens ärendehandläggningssystem) till en kostnad av 1,8 miljoner kronor. Det nya systemet sägs vara en bidragande orsak till långa väntetider och har kritiserats av vapenhandläggarna. Enligt uppgifter krävs dubblet så många musklick för att handlägga en vapenlicens med det nya systemet.

I slutet av sommaren skapades en temporär lösning på Polismyndigheten i Dalarna. Tre pensionerade vapenhandläggare in, varav två jobbar 60% och en är timanställd. Deras huvudsakliga arbetsuppgift är just vapenlicenser.

Kände pensionärerna till datasystemet när de kom hit?

Nej, det gjorde dem inte. Det de hade kunskap om var ju själva lagstiftningen runt det. Det blev naturligtvis initialt en ytterligare påfrestning på de befintliga handläggarna att lära upp dem i systemet, säger Sara Stenlind.

Hon framhåller samtidigt att de gör ett bra jobb och skulle gärna vilja behålla dem under
åtminstone första halvåret 2015 för att ärendemängden och väntetiden på
licenser ska komma ner på en acceptabel nivå.

Pensionärernas anställning löper ut i slutet på 2014. Nu vädjar både vapenhandläggarna och skyddsombuden om hjälp från Arbetsmiljöverket och kräver att myndighetsledningen ska anställa mer personal för att få stopp på problemet.

– Det svar vi har fått hittills är att man har valt att lysa ut tjänster. Men än så länge är man bara villig att anställa en. Det är alldeles för lite. Man behöver anställa fler vapenhandläggare på heltid för få en långsiktigt hållbar arbetsmiljö, kunna beta av högarna som ligger och för att allmänheten ska få sina vapenlicenser i rimlig tid, säger Sara Stenlind.

Dagens handläggningstider kan delvis förkortas med allmänhetens hjälp.

– 40 procent av dagens inkomna ansökningar om licens behöver kompletteras, vilket drar ut på tiden. Så försök att lämna in fullständiga ansökningar, säger Sara Stenlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".