Mora kommun värnar om sitt rykte som skidstad och vill kunna tillverka mer konstsnö till skidspåren nära centrum. Foto: Lien Kyrre/Scanpix.

Moras kommunalråd: "Visionen är att vi ska bli som Davos"

"Det känns som om alla är lika intresserade av att förverkliga den här idén"
1:12 min

Mora kommun vill säkra att det finns snö i de centrumnära skidspåren, från Prästholmen till Hemus skidstadion. Därför ska kommunen utreda ett automatiskt konstsnösystem.

Kommunen vill också få ta vatten ur Österdalälven istället för Hemulån, så att det går att tillverka mer konstsnö under milda vintrar. Då krävs en ny vattendom. Ansökan om det kostar 220 000 kronor, vilket kommunen står för.

Men om projektet går vidare, kan det finnas fler som vill vara med och installera ett konstsnösystem på Prästholmen, enligt kommunalrådet:

– Det finns ett stort intresse från samarbetspartners omkring oss. När vi sålde Moraparken till Orsa Grönklitt så tecknades ju ett intentionsavtal och även med Vasaloppet om att arbeta med det här med tidig snö, säger Anna Hed (C), kommunalråd i Mora.

Det handlar inte om ett nytt Frozen Tracks, där man ska lägga kylslingor i marken?

– Nej det här känns faktiskt som att det här kan förverkligas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".