Sara Lidell. Foto: Lars Svan.

Gör din egen proffsmacka

"Min macka är ju lite annorlunda"
10 min

Kaviar, marmelad eller bara ost. Hur gör man en av Sveriges godaste mackor? Det vet Sara Lidell för hon ska vara med och tävla i svenska mästerskapet i smörgåsar. Dessutom är Sara lidells macka historisk, som första knäckemackan under mack-SM.

Knäckebröd

15 g Ost

40 g Färskost blandat med några blad basilika

Salladsblad

40 g småost

1/2 rivet syrligt äpple med pressad citron på (för att äpplet inte ska bli brunt)

Blanda äpplet med lite rödlök

70 g grillad kycklingfilé

Toppa med granatäppelkärnor och solrosskott.  

Skär en tredjedels knäckekaka med en brödkniv.

Bred på lite färskost nästan på hela kakan spar lite kanter rena. In i ugnen på ca 240 grader ca 2-1/2-3 minuter tills den blir mjuk. Ta ut och böj försiktigt på mitten så vinklar sig lite. Låt mackan svalna. ha på basilikaphildalphian över hela. På med äppelsallad som du kramat ut ur ett syrligt äpple på med lite citronsaft plus lite röd lök.

På med salladsblad, grillad kall kycklingfilé, smulig färskost, solrosskott och granatäppekärnor högst uppe på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".