Foto: Jonas Ekstromer/Scanpix.

Miniminivån i Dalarna: 70 vargar

Länsstyrelsen: "Mål att i december kunna säga hur många som får skjutas"
1:12 min

I dag finns uppskattningsvis 78 vargar i Dalarna. Nu har Naturvårdsverket beslutat hur många vargar som minst ska vara kvar efter vinterns licensjakt. En vargstam på miniminivå på 70 djur handlar det om, säger Stig-Åke Svenson, enhetschef  för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

– De har sagt att det ska vara sju revir, sju föryngringar. En föryngring ska multipliceras med tio för att få antalet djur så att en vargstam med miniminivå på 70 djur det är det de handlar om, säger Stig-Åke Svenson.

Nu när Naturvårdsverket har beslutat om en miniminivå på 70 vargar i Dalarna är det upp till länsstyrelsen att besluta om några djur får skjutas under licensjakten och i så fall hur många.

Det kommer dröja ytterliggare någon månad innan det är klart hur många vargar som får skjutas under licensjakten.

– Jag har som mål att kunna säga det i början av december, säger Stig-Åke Svenson.

Länsstyrelsen vet inte exakt hur många vargar det finns i Dalarna delvis på grund av att vissa flockar rör sig över länsgränserna men en inventering i vintras vasar att det rör sig om runt 78 djur.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".