1 av 3
-- När jag kom till avdelningen fick jag veta att jag kanske inte skulle få min operation, för de måste hålla vissa sängar lediga för akuta fall. Jag fick veta att det är besparingar och att de har färre sängplatser, säger Anna Sandström i Falun. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
2 av 3
Åsa Hammarbäck, chef för akutvårdsavdelningen, medger att stängningen av den indirekt kan påverka planerade operationer på andra avdelningar. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
3 av 3
-- På en del håll i Dalarna har vi väldigt svårt med vårdplatser och på en del håll har vi tomma platser, så därför gör vi en översyn över hela det här nu, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S). Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Anna fick vänta på operation på grund av stängda vårdplatser

Anna: "Fick peppa mig för operation utan att veta om den skulle bli av"
4:15 min

Sedan den 1 septemher har den nya akutvårdsavdelningen i Falun inte kunnat hålla öppet som det är tänkt. Detta - och neddragningen på vårdplatser i allmänhet - har påverkat patienter.

Anna Sandström i Falun fick sin planerade fot-operation uppskjuten.

– Jag fick preppa mig för operation utan att veta om den skulle bli av, på grund av att de var tvungna att hålla lediga platser för akuta fall, berättar hon.

Akutvårdsavdelningen, Ava, har varit stängd nästan hela tiden sedan den 1 september och kommer inte att öppna mer än några vardagar under vecka 47-50.

Även på andra avdelningar har landstinget dragit ner på antalet vårdplatser, även om landstingsrådet Gunnar Barke (S) säger  att det även finns tomma platser här och där.

Förklaringen till neddragningarna är brist på sjuksköterskor.

– Under en ganska lång tid har vi prioriterat själva patientarbetet hårt, men i somras kände vi att det här inte fungerar längre, säger Åsa Hammarbäck.

Hon är chef för akutvårdsavdelningen och saknar just nu 8-10 av 66 sjukskötersketjänster, trots att hon just lyckats anställa fem personer.

Svårigheten att rekrytera sjuksköterskor finns i hela Sverige. Frågan är vad Gunnar Barke och de andra landstingspolitikerna är beredda att göra för att locka dem till Dalarna.

– Vi ligger redan topp tre när det gäller grundlöner för sjuksköterskor, och vi har ambitionen att vi ska vara ett av de landsting som är bäst i landet på lönesidan, säger han.

Patienten Anna Sandström är i alla fall klar över vad hon tycker att landstinget bör göra:

– Ta hand om dem bättre! Se till att de får den lön de är värda, för det får de inte i dag! anser hon.

Och hur gick det för dig? Hur länge fick vänta på operation?

– Jag hade tur och fick den dagen därpå. Men jag tror att det är alldeles för många som får åka hem.

När akutvårdsavdelningen kan öppna som vanligt är oklart, men det blir åtminstone inte i år.

– Jag tror att vi efter nyår ska kunna hålla fler veckor öppna – till en början ett visst antal platser och på vardagar. Alltt eftersom vi rekryterar kan öka antalet platser och ha mer öppet, säger chefen Åsa Hammarbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".