Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Mora kommun avråder inte från resor med Avies

Kommunalråd Anna Hed (C): "Enligt informationen jag fått så har de kontakt med Avies"
1:13 min

Nu går Härjedalens kommun ut och avråder sina politiker och tjänstemän från att resa med det kritiserade flygbolget Avies. I Dalarna flyger Avies på Mora flygplats, men Moras centerpartistiska kommunalråd, Anna Hed, säger att de avvaktar i frågan.

Så här skriver Härjedalens kommun på sin hemsida:

"Vi inom ledningen för Härjedalens kommun och Härjedalen Sveg Airport känner en stark oro för alla incidenter och varningar som Avies är inblandade i. Vi känner att vi har ett ansvar för våra medborgare och även för de övriga resenärer som passerar via flygplatsen."

Det är med andra ord inte rekommenderat att flyga med Avies med hänsyn till det fortsatt bristande underhållet av flygbolagets flygplan. Men i Mora har kommunen alltså inte valt att avråda från att flyga med Avies.

Så här skriver Avies i ett pressmeddelande:

Avies har inte haft en enda dödsfall bland passagerare eller flygbesättningar till följd av en olycka med ett av sina flygplan i sin 24-åriga verksamhet historia. Avies strävar efter att upprätthålla sin flotta på ett kostnadseffektivt sätt, vilket dock inte får innebära att vi gör avkall på säkerhet, underhåll, utbildning eller kvalitetssäkring.
Rutinmässigt underhåll och reparationer, utförs i första hand av Avies, på Avies baser, men också vid andra flygplatser med underhållsentreprenörer som godkänts enligt villkoren i EASA, del 145.

Och vidare:

Avies har tagit hänsyn till allmänhetens oro över vår säkerheten på våra flygplan. Som en ytterligare åtgärd under de senaste veckorna, har vi inspekterat alla våra flygplan för att säkerställa att dessa i alla delar fyller det av myndigheten utfärdade regelverket. Vi erkänner att göra så vi har skapat störningar i vår reguljäritet. Genom denna extra genomgång av våra flygplan, har vi åsamkat våra kunder en del olägenheter. Vi ber våra kunder om ursäkt för detta.

Vi är nu beredda att återuppta normal trafik, och kan försäkra våra passagerare att alla våra flygningar är säkra.

Det var i början av sommaren som P4 Dalarna kunde avslöja allvarliga brister på Avies flygplan, och i fredags gick Statens haverikommission ut och varnade för bolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".