Strömavbrottet på Falu lasarett ytterst allvarligt

1:13 min

Falu lasarett drabbades igår eftemiddag av strömavbrott. I 20 minuter stod lasarettet utan ström, då reservkraften inte kom igång med ström som den skulle. Nu ska en utredning om varför reservkraften inte kom igång göras.

Inga patienter kom till skada, men det var tur att strömmen gick när den gick säger Chefläkaren Bengt Malmqvist:

– Vi hade tur att det var halv fem på eftermiddagen, det dagliga arbetet höll på att avvecklas. Men det blev ju kolsvart i korridorer och allmäna utrymmen, däremot har vissa kritiska områden så som operationsavdelningen, har ju ström som går på batteri så vi kunde slutföra våra operationer på ett bra sätt, säger Bengt Malmqvist.

Det var alltså igår eftermiddag som Falu lasarett släcktes ner. Normalt matas lasarettet med ström av två kablar, varav den ena gått sönder tror man. Och innan man kopplar över till den andra kabeln så ska reservkraften komma igång 20 sekunder senare och ge ström, men det gjorde den inte igår. Man vet ännu inte varför.

Ulf Christoffersson förvaltningschef på landstingsservice, ser allvarligt på det här.

– Det är ytterst allvarligt!

Kan man känna sig säker på att det här inte händer igen?

– För närvarande när vi inte vet vad problemet är så är vi inte tillfreds med det, så nu måste det till en djupanalys och utredning och det ska vi göra inom en vecka.