Foto: Helena Broström.

Det ökande godisätandet - en fara för folkhälsan

"Även barn med diabetes äter mycket godis"
1:07 min

I början av 1960-talet åt vi mindre än 145 gram snask i veckan. Nu är vi uppe i 350 gram. När det gäller landets största godishelger så är Halloween den näst största efter påsken. Det är en fara för folkhälsan, säger Birgitta Blank, diabetessköterskan på Falu lasarett.

– De äter väldigt mycket godis, barn och ungdomar idag. Och det gör även barn med diabetes och så länge barnen är små så är det föräldrarna som kan styra det här, om man ska äta och hur mycket man ska äta. Det är mängderna som kan bli för stora, säger Birgitta Blank.

Och diabetes typ 2 har börjat drabba även barn.

– De senaste tio åren har vi fått patienter som har typ 2-diabetes och det har vi inte haft tidigare, och den diabetes-typen är ju starkt kopplad till övervikt.

Är det här en fara för folkhälsan?

– Ja det är det.

Det finns flera olika typer av diabetes, till exempel typ 1-diabetes, graviditetsdiabetes och typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes är vanligast och kommer oftast i vuxen ålder. Sjukdomen kan vara ärftlig, men kan också bero på vilka levnadsvanor man har. Till exempel kan övervikt, högt blodtryck, rökning, graviditetsdiabetes och stress öka risken för att få sjukdomen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".