1 av 4
Mathias Nilsson är verksamhetsansvarig för Svenska Migrationscentret. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
2 av 4
Från vänster: Anders Nordström, Kenneth Johansson, Jonny Gahnshag (S). Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
3 av 4
Registrator håller på att kika igenom inscannade register från 1930-talet. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
4 av 4
Kontoret är beläget i gruvområdet i Falun. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Migrationscentret i Falun invigt

Verksamhetschefen:"Det blir möjligt att hitta nålen i höstacken"
1:23 min

Är du nyfiken på vilka dina släktingar var för hundra år sedan? Nu kommer det bli lättare att släktforska för i dag invigdes Svenska Migrationscentrets lokalkontor i Falun.

Svenska Migrationscentret är en ideell förening vars syfte är att dokumentera Sveriges migrationshistoria. Tanken är att skapa ett register över folk som i dag inte finns digitaliserade.

– Tidigare så har man behövt bläddra igenom pappersakriv. Men det vi gör är att ta den informationen och skriva in i databasen. Då blir det sökbart. Man kan säga att det då blir möjligt att hitta nålen i höstacken, säger Mathias Nilsson som är verksamhetsansvarig på Svenska Migrationscentret.

Verksamheten i Falun bygger på ett samarbete med Riksarkivet, Falu kommun och Arbetsförmedlingen. Sedan den första september jobbar 19 registratorer på kontoret. De har till uppgift att titta igenom gamla register från exempelvis folkräkningar och kyrkoförsamlingspapper som har scannats in i Riksarkivet. Uppgifterna om olika personer förs därefter över till ett sökdatasystem.

– Man kan hitta information om födelsedatum, yrke, utbildning, inkomst och mycket annat, säger Mathias Nilsson.

I datasystemet kan man hitta information om människor så långt tillbaka som 1860-talet. I nuläget kartlägger registratorerna 1930-talet och om några år ger de sig på 1940-talet. Efterfrågan inom demografisk forskning sägs vara stor.

– Vi är lyckligt lottade i Sverige eftersom det finns mycket material i arkiven, säger Mathias Nilsson.

Underlättar det här att göra släktforskning?

Absolut, det blir en effekt av det här, säger Mathias Nilsson.

Kontoret i Falun är det fjärde i Svenska Migrationscentrets nationella satsning. De finns också i Karlskoga, Ljungby och Forshaga. Målsättningen är totalt 50 kontor runtom i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".