Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Välbesökt på rättegången mot fem män misstänkta för grovt jaktbrott

Reporter Jennie-Lie Kjörnsberg rapporterar från rättegången
1:21 min

Idag inleddes en ovanligt välbesökt  rättegång i Mora tingsrätt. Fem män från Härjedalen åtalas för grovt jaktbrott. De anklagas för att ha varit ute i det vargrika Tandsjöreviret i norra Dalarna och Härjedalen för två och ett halvt år sedan i syfte att jaga varg.

Under förmiddan har man först fått höra kammaråklagare Åse Schoultz utveckla åtalet och anklagelserna mot männen, som är mellan 30 och 60 år gamla.

Hon hävdar att den yngste av dem har spårat och förföljt varg med hjälp av GPS, hundhalsband och snöskoter. De andra fyra männen ska ha placerat ut sig i skogen så att de haft möjlighet att skjuta varg, om de fått chansen.

Åklagaren har berättat och visat på kartor hur männen ska ha rört sig i området och att skotern kört längs med vargspår.

Men det här är något som de åtalades advokater ifrågasätter. Bara för att spåren löper jämsides på en väg, är det inte ett bevis på att någon förföljt en varg, hävdar de. Och de själva var inte ute efter att jaga varg utan för att rekognoscera inför bäverjakt som de skulle ta med några danskar på, säger de.

Ingen varg har heller dödats men åklagare Åse Schoultz hävdar ändå att det handlar om så organiserad och planerad verksamhet att det ska räknas som grovt jaktbrott. Och det ska hon under två dagar försöka bevisa genom att kalla elva vittnen, bland andra fem naturbevakare och en vargforskare .

Andra bevis är bland annat skospår, film från polishelikopter, telefonlistor, och sms där en av männen varnas för polis.

Och det är alltså så stort intresse för den här rättegången att Mora tingsrätt har fått öppna flera salar för att få plats med all publik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".