1 av 2
Här är kyrkan i Hedemora som Dagens Nyheters reporter kunde styra. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/P4 Dalarna
2 av 2
Pontus Gunnarsson är kyrkoherde för kyrkan i Hedemora. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/P4 Dalarna

Hackers kan starta kyrkklockorna i Hedemora

"Någon kan säkert se det som ett bra bus"
1:44 min

Genom några klick på internet lyckades en reporter på tidningen Dagens nyheter starta kyrkklockorna i Hedemora kyrka. Det här är bara ett exempel på att utomstående lätt kan ta sig in i viktiga styrsystem hos samhällsviktiga fastigheter runt om i landet, något som DN avslöjar idag.

Pontus Gunnarsson är kyrkoherde i Hedemora-Garpenbergs församling och fick reda på säkerhetsbristerna först när DN:s reporter ringde.

– Kyrkklockornas symbolvärde är ju stort. För tidigare hade ju kyrkklockorna en viktig funktion att varna för krig och orostider. Den funktionen är inte lika stor nu, men jag tror ändå att det väcker obehag och oro om klockorna ringer vid fel tid.

Det är fastigheter som använder sig av en viss tjänst hos IT-företagen Karbona som utomstående lätt skulle kunna styra funktioner hos. Det handlar om flera hundra fastigheter i landet, allt från skolor till polishus.

Förreträdare för IT-företaget Karbona säger till DN att de ska se över säkerheten i sina system. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".