Var de åtalade männen i själva verket ute efter att jaga varg, trots att de påstår att de spanade efter bäver? Det blir upp till Mora tingsrätt att avgöra. Foto: Gary Kramer/TT

Sms, spår och andra indicier bygger målet om misstänkt vargjakt

Advokat Carl H Robson: "Skulle det här vinna bifall, så kan inte jakt över huvud taget utövas i ett vargrevir"
2:07 min

Rättegången i Mora tingsrätt om misstänkt tjuvjakt på varg har lockat storpublik till domstolen. Den absoluta majoriteten av åhörarna stödjer de fem åtalade männen, som förnekar brott.

En del av de åhörare som demonstrerade utanför domstolen i morse har satt upp plakat direkt riktade mot miljöåklagaren Åse Schoultz.

– Skattebetalarna betalar mig för att jag ska göra ett jobb, och jag ska följa svensk lagstiftning. Har man synpunkter på det, får man vända sig till våra folkvalda, säger hon.

Och, säger hon, i lagstiftningen om jakt ingår även förberedelser som att spåra och förfölja ett djur i syfte att skada eller döda det. Det är just det som Åse Schoultz menar att de fem åtalade männen höll på med i norra Dalarna och Härjedalen i maj för två år sedan.

Hon ska försöka bevisa sin tes genom vittnesmål från naturbevakare som varit i området och genom spår i snön som ska visa hur männen följt efter varg - bland annat på skoter.

– Åklagaren framställer det som att bara man har kört utefter ett vargspår, så är det olagligheter. Då är jag också en brottsling för där jag jagar, förekommer det frekvent varg, sa advokaten Håkan Müntzing inne i rättssalen.

Åklagarens bevis består också av meddelanden som har skickats mellan männen och som visar att de förberedde något. När de var ute i skogen och en av fick dem veta att polis hade synts till, skickade han vidare orden Lägg ner. Varnad.

Men han tänkte på skotern, som var avställd och oskattad, sa han i rätten. Han och de övriga åtalade hävdar att de var ute för att rekognoscera inför bäverjakt. En av deras försvarare, advokaten Johan Matz, anser att bevisläget är dåligt.

– Ja, jag fick en kommentar som är ganska belysande. Det var pensionerad polis som sa att det här åtalet skulle nog ha lagts ner. Det står för honom men om jag vore åklagare skulle jag nog fundera på det.

Men åklagare Åse Schoultz håller inte med. Trots att hon bygger målet på indicier så menar hon att den sammantagna bilden bevisar att männen var ute efter att skada eller döda varg och därmed gjort sig skyldiga till grovt jaktbrott.

– Mejlen som jag har gått igenom är ju starka och visar på någon slags organisation. En hel del märkliga sms är det ju också, säger hon och tillägger:

– Jag anser ju att jag kan se fram emot en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".