Landstingsledningens budgetförslag för 2015-1018 har möts av häftig kritik. Här Ingalill Persson (S), Mursal Isa (MP) och Lena Olsson (V) Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.

Storm kring landstingsledningens budgetförslag

Ingalill Persson (S) "Det skulle innebära att vi skulle behöva lägga ner varenda vårdcentral som landstinget driver"
1:26 min

I landstingsledningens nya budgetförslag föreslås att landstingets ackumulerade underskott på över 800 miljoner ska skrivas ner kraftigt. Kristdemokraterna anser att det är ett sätt att försöka trolla bort underskott i efterhand. Men enligt landstingsrådet Ingalill Persson (S) skulle konsekvenserna av att inte skriva ner underskottet drabba länets sjukvård hårt.

– Det skulle innebära att vi skulle behöva lägga ner varenda vårdcentral som landstinget driver i Dalarna eller att lägga ner Mora och Ludvika lasarett, säger Ingalill Persson.

I fredags presenterade landstingsledningen (S,MP, V) sitt budgetförslag för 2015 -2018. Förslaget innebär att landstingets ackumulerade underskott på 800 miljoner kronor skrivs ner kraftigt.

Det ackumulerade budgetunderskottet är flera års underskott som lagts på varandra. Det är nu uppe i över 800 miljoner kronor. Landstinget betalar ingen ränta på underskottet men enligt kommunallagen ska det återställas inom tre år. 

Men i landstingsledningens nya förslag vill dom enbart återställa cirka 370 av dom 800 miljonerna till 2018.

Skälet är att de anser att landstingets verksamhet skulle drabbas hårt om de var tvungna att årterställa hela summan och åberopar därför synnerliga skäl för att de inte ska behöva återställa hela summan inom tre år.

-- Vi hänvisar till hälso- och sjukvårdslagen som säger att vi ska bedriva en vård som är säker tillgänglig och av hög kvalitet och det kommer vi inte att klara om vi ska spara, säger Ingalill Persson.

Om budgetförslaget går igenom och någon anser att landstingets synnerliga skäl inte är tillräckliga går det att överklaga till förvaltningsrätten. Men även om domstolen skulle anse att landstingsledningen har fel kan dom inte häva budgeten.

Budgetförlaget ska hanteras av landstingsstyrelsen den 10 november och därefter är det landstingsfullmäktige som beslutar om den ska gå igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".