Bild ur förundersökningsprotokollet. Röd pil visar vargspår, gul pil visar skoterspår. Foto: Polisen

Domstolen har tittat på många spår i snön

Vapenmagasin har hittats i skogen men de matchar inte de åtalades vapen.
1:21 min

I dag har rättegången om misstänkt vargjakt fortsatt i Mora tingsrätt - med något färre men fortfarande många åhörare. Dagen har handlat om vilka spår som hittats i skogen där de åtalade männen greps.

Domstolen har ägnat hela dagen åt vittnesförhör. Naturbevakare från flera olika län har berättat om de spår som de har hittat i skogen i området det handlar om: Sexdalsvallen och Rövarberget i norra Dalarna och Härjedalen.

Spår som åklagaren menar tyder på att de fem misstänkta härjedalingarna verkligen var ute för att jaga varg. Det handlar om fotspår, bilspår och skoterspår i snön, jämte spår av varg.

Man har också hittat köttbitar, skinka och hundgodis på marken, och vapenmagasin till bland annat en pistol. De här sakerna har dock inte kunnat bindas till de åtalade.

Under dagen har vittnena visat många fotografier och kartor, och förhören har tagit längre tid än beräknat. De misstänktas försvarsadvokater har stundtals gått hårt åt naturbevakarna och bland annat frågat om de inte hade förutfattade meningar om varför de fem männen var ute i skogen. De åtalade står fast vid att de förberedde bäverjakt.

I morgon, onsdag, är rättegångens sista dag och då blir det slutpläderingar. Åklagaren och försvararna ska alltså sammanfatta och komma med sina bästa argument.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".