Rättegången i Mora tingsrätt har stundtals varit välbesökt. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Åklagaren yrkar på två års fängelse för misstänkta tjuvjägarna

Åklagare Åse Schoultz: "Något annat straff än fängelse kan inte komma ifråga"
1:38 min

Åklagaren Åse Schoultz menar att hon har lyckats bevisa att de fem åtalade härjedalingarna verkligen var ute efter att jaga varg i norra Dalarna och Härjedalen i maj för två år sen. Hon yrkar på att de ska dömas för grovt jaktbrott till två års fängelse.

Ja det är den sammantagna bilden som komit fram under de här dagarna i Mora tingsrätt som visar att de fem åtalade inte alls var ute för att reka inför bäverjakt som de själva påstår. Det sa miljöåklagare Åse Schoultz i sin slutplädering nu på förmiddagen.

- I det aktuella området bedrevs ingen bäverjakt, sa hon.

Åse Schoultz menar att hon har styrkt åtalet med hjälp av bland annat en vargforskare som berättat hur vargarna, bland annat ett alfapar, rört sig i området när männen var där, samt att männens egna berättelser visar att de varit på platsen.

Dessutom menar Schoultz att naturbevakarnas vittnesmål om spår visar att det handlar om förföljelse av varg. De har berättat om utslängda köttbitar och spår som om något dragits efter en bil.

Polisen har beslagtagit två bössor, utan slutstycken. Männen säger själva att de skulle hjälpa varandra att reparera vapnen, men den förklaringen köper inte åklagaren.

- Det är lättare att slänga slutstycken än bössor, säger hon.

Och de vapenmagasin man hittat menar åklagaren visar att männen också hade illegala vapen med sig - som en pistol.

Även den frekventa sms- och telefontrafiken visar, enligt henne, på en hel del planering, och det är bara en slump att ingen varg faktiskt har dödats.

- Det är grov organiserad brottslighet, hävdar Åse Schoultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".