Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vildsvinen blir fler och fler

Publicerat torsdag 6 november 2014 kl 04.45
Joakim Borgs: "De förstör våra grödor och maskiner"
(2:38 min)
1 av 2
Foto: SVT Bild.
2 av 2
Joakim Borgs framför en av sina åkrar. Foto: Kristian Åkergren/ Sveriges Radio.

Vildsvinsstammarna har vuxit snabbt i Sverige de senaste åren. I Dalarna märks en tydlig ökning. Det är något som oroar lokala lantbrukare.

– Först och främst förstör de ju grödorna som vi odlar. Det är den första direkta skadan. Sen är det ju så att man inte alltid ser var de har varit och bökat. De sätter ner trynet och drar upp stora högar med stenar. Vi har även haft en del skador på maskiner som vi kört sönder på grund av det här, säger lantbrukaren Joakim Borgs.

Han har en mjölkgård strax utanför Säter. Den omges av 250 hektar åker där han odlar spannmål, oljeväxter och potatis. De senaste åren har Joakim vid ett flertal tillfällen fått delar av sina odlingar förstörda av vildsvin. Han menar att det är ett växande problem.

– Skillnaden vi har märkt är att de blir fler och fler för varje år. Och vi har väl inte sett någon avmattning på den takten. Det största problemet är ju att det är ett kraftigt ekonomiskt avdrag för mig. Det är ju pengar som jag får dra direkt från min lön, säger Joakim.

Enligt Lotta Zetterlund, som är ombudsman på Landbrukarnas Riksförbund, är Joakim en av flera som råkat ut för det här.

– För några år sedan hade vi inte påringningar alls om att grisarna var ett bekymmer. I år har vi haft flera stycken, säger hon.

Det är svårt att uppskatta exakt hur många vildsvin som rör sig ute i den svenska naturen, främst eftersom de är nattaktiva varelser och därmed svåra att räkna. Dessutom finns i dag inget krav på att rapportera avskjutning av djuret. Grovt sägs det finnas minst 150.000 individer i Sveirge. I södra delen av landet är populationen som störst, men mycket tyder på att de börjar växa till sig även norrut.

– Hedemora, Säter, Nås och Leksand är de områden som har mest störningar i dag, säger Lotta Zetterlund.

På Svenska Jägareförbundet säger man sig skjuta fler vildsvin i dag jämfört med för fyra år sedan.

– 2010 sköts ett hundratal djur. Nu ligger vi på mellan 300-400 stycken, säger Claes Lindström, jaktvårdskonsulent.

Han  tillägger att det samtidigt skjuts betydligt mer älg och att problemet inte är särskilt stort om man jämför med södra Sverige. Dessutom tror han att vildsvinen inte kommer röra sig längre norrut eftersom de inte klarar allt för kalla vintrar.

– Trots att problemet inte gäller hela Dalarna ska man inte negligera den enskilda jordbrukarens lokala problem, säger Claes Lindström.

Sedan några år tillbaka har Svenska Jägareförbudet och Lantbrukarnas Riksförbund haft möten och diskuterat hur skadorna kan minimeras. Nästa mötetilfälle är nu i november, och därefter i december. För att få bukt med problemet krävs ett samarbete mellan jägare, markägare och lantbrukare.

– Vi behöver fler som jagar vildsvin helt enkelt. Det är enda sättet att hålla tillbaka dem. Det kommer bara att bli fler och de sprider sig över landet väldigt snabbt, säger Joakim Borgs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".