Nu har elever från folkhögskolan möjlighet att söka till polisutbildningen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Polishögskolan öppnar för folkhögskoleelever

Folkbildningsrådet: "Ett positivt besked"
1:44 min

Efter påtryckningar från bland annat Fornby Folkhögskola i Borlänge och Folkbildningsrådet ändrar Rikspolisstyrelsen sitt beslut att elever med gymnasiekompetens från folkhögskola inte kan söka in till polisutbildningen.

Tidigare i år agerade Fornby Folkhögskola mot att endast de som hade gymnasiebetyg kunde utbilda sig till poliser. 

– Beslutet visar att det lönar sig att engagera sig och protestera mot felaktigheter i samhället, säger Fornby Folkhögskolas rektor Per Erik Kaj.

– Det betyder väldigt mycket, det är ett positivt besked från deras sida, säger Britten Månsson-Wallin, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

I våras ändrade Rikspolisstyrelsen antagningsreglerna till polisutbildningen så att betygsomdömen från folkhögskolor inte längre skulle gälla. Vilket innebar att elever som pluggat på folkhögskola, och i vissa fall polisförberedande utbildningar, förlorade chansen att komma in på Polishögskolan.

Beslutet kritiserades från flera folkhögskolor och Folkbildningsrådet, bland annat för att det stängde ute elever med utländsk bakgrund som läst in sin gymnasiekompetens på folkhögskola.

Anledningen till att Rikspolisstyrelsen tog bort möjligheten för folkhögskolelever att bli antagna var för att det inte gick att omsätta omdömen från folkhögskolan till betygssystemet Polishögskolan går efter, till exempel när det gäller meritpoäng.

Men nu har man hittat en lösning, menar Magnus Lundberg som är HR-strateg på Rikspolisstyrelsen:

– I det här läget valde vi att skapa en urvalsgrupp för folkhögskoleelever. Så att man kan söka dels på gymnasiebetyg och dels på folkhögskolans omdömen, säger han

Nu kommer Universitets- och högskolerådet göra bedömningar och rangordna omdömen från Folkhögskolorna. 

– Vi anpassar oss till det nuvarande system som finns för högskola- och universitets antagning, säger Magnus Lundberg. 

De nya antagninsreglerna kommer inte börja gälla förrän antagningen i maj 2015.

Folkbildningsrådet hade dock hoppats på att detta skulle ske redan vid den antagning som väntar vid kommande årsskifte: 

– Några har ju fått vänta ett år innan de kan söka, så jag hoppas att de inte gett upp hoppet utan att de tar chansen att söka när möjligheten öppnas upp igen, säger Britten Månsson Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".