Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
P4 Dalarna kollar: Flygsäkerheten

Mora kommun avråder inte folk från att flyga med Avies

Mora kommun tänker inte gå ut och avråda folk från att flyga med det kritiserade flygbolaget Avies. Det skriver Moras kommunalråd, centerpartisten Anna Hed, i ett mail till P4 Dalarna.

Avies trafikerar flera linjer i Norrland och flyger till Mora här i länet. I förra veckan gick Härjedalens kommun ut och avrådde folk att flyga med bolaget, och polisen i Jämtland införde bokningsförbud hos bolaget. Sen dess har politikerna i Mora diskuterat hur de ska agera. Men trots att Transportstyreslen anser att Avies flygtillstånd bör dras in på grund av bristande flygsäkerhet och att Statens haverikommission gått ut och varnat för bolaget så ser Morapolitikerna ingen anledning till att agera i nuläget.

Så här skriver Moras kommunalråd Anna Hed till P4 Dalarna:

Vi hade ett informationsmöte idag med representanter från Mora flygplats där vi diskuterade flygplatsfrågor och även tog upp granskningen av Avies.

I nuläget ser vi dock ingen anledning att agera på något sätt gentemot flygbolaget eller avråda någon från att resa med Avies. Vi förstår att de incidenter som Haverikommissionen granskat har lett till rapporter till den estniska tillsynsmyndigheten som lyder under europeiska säkerhetsdirektiv. Avies har dessutom genomfört extra säkerhetsinspektioner av alla sina flygplan enligt pressmeddelandet från i fredags.

Skulle det däremot komma nya indikationer på säkerhetsbrister ifrån tillsynsmyndigheter som Transportstyrelsen, haverikommissionen och de estniska motsvarigheterna så kommer vi såklart ta upp frågan för diskussion igen. Flygbranschen bygger på säkerhet och resenärernas förtroende för säkerhet, det är positivt att alla incidenter rapporteras och att aktörer granskas.

För oss i Mora är det viktigt att ha en fungerande flygplats med flygbolag som håller höga kvalitets- och säkerhetskrav. Vi förväntar oss att de som har tillsyn över dessa bolag följer EASA:s regelverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".