Ola Zetterström och Anna Sjölund jobbar på samtalsmottagningen i Falun. Foto: Eva Rehnström
Ola Zetterström och Anna Sjölund jobbar på samtalsmottagningen i Falun. Foto: Eva Rehnström
#P4DALARNA_BAKOMFASADEN

Många unga ringer länets samtalsmottagningar

Psykolog: "Jag tror det beror på pressen i samhället"
1:26 min

Bilden av att alltid vara lycklig och ha ett bra liv pressar många ungdomar och kan vara en orsak till att fler mår dåligt, det säger en psykolog som jobbar på en av länets samtalsmottagningar dit fler och fler hör av sig.  

Samtalsmottagningen barn och unga ingår i primärvården och de finns ett nära samarbete med ungdomsmottagningen, socialtjänsten och elevhälsan. De tar emot ungdomar upp till 17 år med lätt till medelsvår psykisk ohälsa. I Falun har mottagningen varit öppen i drygt ett år.

– Jag skulle säga att det varit ett intensivt år, berättar psykologen Anna Sjölund som jobbar där.

Och det är inte bara i Falun som fler ungdomar mår dåligt. När jag kontaktar de  övriga  samtalsmottagningar som finns i länet är upplevelsen att fler och fler hör av sig. Något fler tjejer än killar och med problem såsom ångest, oro och nedstämdhet. Psykologen Anna Sjölund igen.

– Jag tror att det beror på pressen i samhället, sociala medier och att det blivit färre resurser i skolan, säger Anna Sjölund.

Sociala medier, vad menar du då?

– Att det är mycket press på att man ska vara duktig, att man har ett lyckligt liv och att allt är bra hela tiden och det är ju faktiskt inte så det funkar. säger Anna Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".