1 av 2
Stefan Ek, Lina Larsson och Anna Häll på plats under Dalarnas Lilla Filmfestival i Mora. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
2 av 2
Filmarna Johannes Nordqvist och Alexia Birgersson och bakom dem kikar Tobias Ingels och Britt-Marie Jansson-Meyer ut. Foto: Stefan Ubbesen

Dags igen för Dalarnas Lilla Filmfestival i Mora

Stefan Ek: "Chansen att prova på seriöst arbete med film"
1:15 min

I dag var det dags igen för Dalarnas Lilla Filmfestival uppe i Saga-biografen i Mora. En manifestation som arrangerades för andra året för unga filmskapare i Dalarna. Filmer gjorda av unga filmmakare i länet visades under festivalen, som är ett samarbete mellan bland andra Film i Dalarna och Kulturskolan Miranda i Mora.

- Vi tycker att det är jätteviktigt att även de som är under 16 år gamla också får chansen att få prova på att seriöst arbeta med film och sen få visa upp vad man gjort på en stor duk, säger Stefan Ek från Film i Dalarna och fortsätter:

- Vi har ju också Dalarnas Filmfestival där filmare upp till 26 år får delta, men här ger vi alltså de som går i nionde klass max chansen.

Två som tog chansen, tillsammans med några klasskamrater vid Gylleskolan i Borlänge, var Anna Häll och Lina Larsson.

- Vi har gjort en film som heter, "Hide and seek" som vi nu ska visa upp i festivalen och så ska vi också se en massa andra filmer, berättar Anna.

Anna tycker att det varit kul och bra att få jobba seriöst med att göra film, och det håller Lina med om

-Vi har faktisk gjort allting själva och det har gått jättebra! Och att vara med i den här festivalen gör att man också får en chans att få inspiration från hur andra har gjort sina filmer, plus att vi ju också får reaktioner från andra på vår egen film, säger Lina.

- Alltså man lägger ned massor av jobb på att göra film. Skriva manus, spela in och så vidare och då är det kul, och lite nervöst att få visa upp den så här är ju jättekul, så att den inte glöms bort, fyller Anna i.

Det är alltså andra året i rad som den här festivalen arrangeras, och det kommer att fortsätta, säger Stefan Ek.

-Det kommer vi absolut att göra, och då förhoppningsvis också i fortsättning i samarbete med Mora.

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".