1 av 2
- Vill man veta mer om anhörigstöd i Mora, Orsa och Älvdalen, kan man gå in på kommunernas hemsidor eller Facebooksidor, säger anhörigsamordnarna Kristina Linder Gunnars och Kristina Matsuhashi. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
2 av 2
Det fanns mycket information på mässan, men viktigast var kanske att många samlades för att prata om psykisk ohälsa. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Anhöriga i fokus på mässa om psykisk ohälsa

"I dag känner vi som anhöriga att vi faktiskt bidrar till att sjukvårdssystemet utvecklas"
3:51 min

Psykisk ohälsa drabbar inte bara dem som fått en diagnos. Även deras anhöriga påverkas. Just anhöriga stod i centrum på en mässa i Mora på torsdagen om psykisk ohälsa.

På mässan fanns representanter för ett 20-tal organisationer. En av dem var Roger Zakrisson, ordförande för IFS Dalarna som ingår i Schizofreniförbundet.

– Jag tycker att landstinget får mycket skräp för det de gör, men i det här fallet måste jag säga att de är fantastiska på att organisera olika saker. Jag tycker att de som jobbar länsövergripande gör ett jättejobb, säger han.

I dag finns ett nätverk mellan kommunerna, landstinget och olika organisationer som arbetar för att hjälpa personer med psykisk sjukdom och psykisk ohälsa.

Där ingår bland andra kommunernas anhörigverksamhet, barn- och ungdomspsykiatrin, habiliteringen, psykiatrimottagningen, ångestsyndromsällskapet, Attention Dalarna, IFS Dalarna, Mora folkhögskola och studieförbundet Bilda.  Och nätverket arbetar även för anhöriga.

– Anhöriga gör ju ett fantastiskt jobb i hemmen. Vi kan hjälpa till med myndighetskontakter, säger Kristina Linder Gunnars som är anhörigsamordnare i Orsa.

– Vi har också anhörigkaféer, där kan anhöriga kan byta erfarenheter med varandra, tillägger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".