1 av 2
Berlinmurens fall 9 november 1989. Foto: TT.
2 av 2
Folk klättrade upp på muren under denna historiska dag och natt. Foto: TT.

Hon minns tillbaka till dagen då muren i Berlin föll

Marit Nybelius: "Det var pappa i luren och han sa: När kommer ni?"
7:14 min

På söndag är det 25 år sedan som Berlinmuren föll. Den 9 november 1989 revs den så kallade järnridån och människor kunde röra sig fritt över mark som det tidigare varit förbjudet att gå på. Marit Nybelius från Falun minns Östtyskland innan murens fall. Det var avslyssnade telefoner och stasi, berättar Nybelius.

– Jag är så tacksam att jag fått uppleva både väst och öst, berättar Marit Nybelius.

Marits far Bengt Nybelius arbetade som student i Östtyskland som reseledare och några av hans närmaste vänner kom därför att bo i Östberlin. Marit var därför då och då i Östtyskland och upplevde allt vad det innebar med avlyssnade telefoner, stasi som följde efter vart de än gick och så vidare.

Våra vänner fick ju under inga omständigheter komma till Sverige och hälsa på. I fem år var vi även förbjudna att resa till Östtyskland och alla brev vi skickade till våra vänner skickades till Prag där det fanns en gammal dam som tog emot, la dem i nya kuvert och skickade till Berlin, så det skulle se ut som om det kom från Tjeckoslovakien så de inte skulle bli beslagtagna.

Marit berättar att hennes pappa arbetade som attaché under världscupen och VM 1974 i skidor och han hade hand om östyskarna. 1983 blev han inbjuden till Berlin av Östtyska skidförbundet.

Vi åkte hela familjen utom min lillasyster som bara var drygt ett år. Vi fick dock under inga omständigheter träffa våra vänner och vi var hårt bevakade. Efter den resan hävdes dock inreseförbudet och vi fick ta kontakt med vännerna igen. Vi följde naturligtvis allt väldigt noga hösten 1989.

Marits far gick bort för tre år sedan, men när hon var i Berlin för två år sedan och träffade sina vänner så sa damen i familjen:

– Jag kommer aldrig att glömma natten då muren. Det ringde på telefonen och det var din far. Det enda han sa var: När kommer ni?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".