Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddningschef: Viktigt planera för mer extremt väder i framtiden

Publicerat lördag 8 november 2014 kl 09.00
"Men rent generellt så tål Rättviken åtminstone 20-30 centimeter till innan vi får några problem"
(2:11 min)
1 av 2
Det är ovanligt mycket vatten i både Siljan och Österdalälven, men än är det ingen större fara för boningshus, säger Rättviks räddningschef Rune Daniels. - Men jag uppmanar folk att se till att bryggor och båtar som ligger kvar i vattnet är förtöjda, säger han. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
2 av 2
Prognosen är att Siljan fortsätter att stiga något under helgen. Prognosen från SMHI och vattenregleringsföretagen är att vattennivån kan stiga med fem-tio centimeter innan vattnet börjar sjunka undan, vilket tros ske under nästa vecka. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Det är fortsatt högt vatten i Siljan och Österdalälven, och nivån kan förväntas stiga lite till nu under helgen. Men trots att SMHI har utfärdat en klass 1-varning så är läget under kontroll, säger Rune Daniels, räddningschef i Rättvik.

– Det blir förmodligen ingen drastisk ökning under helgen, utan det rör sig om någon centimeter. Sedan kommer det att stabilisera sig - om det inte blir nederbörd - på den här nivån kanske till mitten av kommande vecka, och sedan kommer det att börja sjunka, säger Rune Daniels.

Runt om Siljan har några gång- och cykelvägar svämmats över och fått stängas av, men några allvarligare konsekvenser har inte rapporterats in - än i alla fall.

Vattenflödena är ovanligt höga för årstiden, vilket beror på att det regnat så mycket under en tid att marken blivit mättad med vatten. Men ovanliga vädersituationer lär bli allt vanligare, säger räddningschefen.

– Den saken är klar. Det får vi leva med i framtiden att vi får extrema väderförhållanden på andra tider än vi normalt har haft, säger Rune Daniels och fortsätter:

-- Det är otroligt viktigt att man tänker sig för när man planerar byggnationer och bygger i anslutning till vattendrag som kan svämma över. Och att folk som redan finns i området kanske gör invallningar och förbereder sig för att man kan få de här extrema vattenföringarna.

Den som bor utsatt och behöver förbereda sig inför en eventuell översvämning kan få fler tips och checklistor på sajten www.dinsakerhet.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".