Philipp Weiss och Freja Lina Bergqvist deltar i Agroforestryhelgen i Stjärnsund. Foto Stefan Ubbesen.

Träd kan göra vår matproduktion mer hållbar

"Går ut på att blanda träd och buskar i vår matproduktion"
1:27 min

Kan verkligen träd göra svensk matproduktion hållbarare? Ja det tror man i alla fall i föreningen Permakultur Stjärnsund, som bjudit in till ett helgseminarium som kallas för Sveriges första agroforestryns-träff.

Drygt 70 anmälda deltagare från Sverige och andra nordiska länder till seminariehelgen i Stjärnsund för att bland annat diskutera det här och hur man ska göra för att bygga upp ett brett närverk för alla som är intresserade av just det här med agroforestry.

Agroforestry handlar om att träd kan göra vår matproduktion hållbarare. Frågan är väl då hur.

Vilket Philipp Weiss från föreningen fick chansen att förklara:

– Jo, förenklat går det ut på att bland in träd och buskar i vår matproduktion. Antingen att vi kan få mat från träd och buskar eller att dom blandas in med betesdjur til exempel, berättar Philipp.

Hur menar du?

– Om man vill plantera något i skogen så är det kanske snarare typ svamp och eller bär, och det finns till exempel ätliga ormbunkar som man skulle kunna plantera och skörda i skogen.

– Sen kan man ju också ha virkesproduktion med lite glesare mellanrum mellan plantorna och så har man betesdjur mellan träden, fortsätter Philipp.

På olika håll i världen så pågår försök att använda sig av just agroforestrysystemet för att göra matproduktionen hållbarare, och det finns också stora miljövinster att göra med det.

– Det är ju så att det här systemet är bättre för miljön eftersom de olika träden och växterna binder koldioxid istället för att släppa ut det i luften, säger Philipp Weiss som fortsätter

– Dessutom ger det en ökat trygghet för bönderna eftersom dom på det här sättet kan få in fler inkomster från samma mark.

Det kommer alltså runt 70 anmälda deltagare till Stjärsund i helgen. En av dem är Freja Lina Bergqvist från Skattungbyn.

– Ja, som nybliven gårdsägare så vill jag komma hit för att inspireras av alla kloka människor som finns på plats, så att jag kan få bra tips på hur jag ska bruka mina marker på ett bra och hållbart sätt. Får se vad jag kan få med mig för idéer hem, säger Freja Lina entusiastiskt.

Även om det bara är dom anmälda deltagarna som kommer att få ta del av diskusionerna och föredragen under helgen, så berättar Philipp Weiss att det faktisk finns en chans för även andra intresserad att få ta del av det som semniariet handlar om

– Man kan ju komma till den stora festen vi ska ha i Caféet i Stjärnsund på lördag kväll. Visserligen står det inga föreläsningar på schemat då, men vi som är med i seminariet kommer ju att finnas på plats och den festen är öppen för alla som vill vara med, lovar Philipp Weiss från föreningen, Permakultur i Stjärnsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".