Ida Langemar kämpar mot sin tränare Claes Mårtensson. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Ökat intresse för armbrytning

Ida Langemar: "Fler tjejer borde testa på det"
1:23 min

Armbrytning sägs vara något som växer och lockar allt fler. Ida Langemar har nyligen fastnat för sporten och vill att fler tjejer ska ge det en chans.

Ida Langemar är 22 år och kommer ursprungligen från Rista i Gagnef. I ett halvår har hon sysslat med armbrytning, ett intresse som egentligen har sina rötter i hennes barndom.

– Jag har alltid tyckt att det är väldigt roligt att bryta arm. Jag har körde mycket hemma med pappa och brorsan som liten. När jag flyttade till Falun började jag se mig omkring för att ta reda på om det fanns någon klubb i närheten. Då blev det Hedemora, säger hon.

Ida fastnade direkt för sporten och har sedan dess tränat en gång i veckan, tillsammans med ett trettiotal andra armbrytare.

– De sägs att det normalt sett tar sju gånger innan man vet att det här är ens sport, men jag gillade det på en gång, säger hon.

Armbrytning är historiskt sett en mansdominerad sport. Men med åren har allt fler kvinnor börjat engagera sig.

– Man kan ju tänka sig att det bara är en massa män och att man som ensam tjej kan bli överkörd men så är det absolut inte, tvärtom. Man är väldigt välkommen och alla är så godhjärtade, säger Ida.

Hon tillägger att hon satsar hårt, vilket har gett resultat. Nyligen deltog hon i sin första tävling, där hon kammade hem både guld- och bronsmedalj.

Det finns tre klubbar i Dalarna där man kan bryta arm: Enviken, Smedjebacken och Hedemora.

Claes Mårtensson, som är ordförande på Hedemora Armsport, men också svensk mästare i armbrytning säger att allt fler blir nyfikna på sporten.

– Intresset är stort. Det kommer fram flera och testar på. Folk får med sig kompisar till träningar. Sen ser jag mycket nya ansikten på tävlingarna också, säger han.

Ida håller med sin tränare. Och trots att männen i klubben bjuder på svettigt bra motstånd har hon ett önskemål som hon hoppas går i uppfyllelse.

– Jag skulle tycka det vore jättekul om det kunde komma lite fler tjejer och testa på. Det kanske verkar hårt, men det är riktigt roligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".