Örjan Hamrin, med flera, kommer att föreläsa om Falu Rundradio som fyller 90 år. Foto: Beatrice Åström/Sveriges Radio

Falu Rundradio firar 90 år

Örjan Hamrin: "Uppfattades som supfesten i Falun"
4:03 min

I dag, söndag, firar Falu Rundradio 90 år. Några sändningar är det förvisso inte längre, men radion har ändå lämnat betydande spår efter sig. I dag föreläser också Örjan Hamrin, med flera, om Falu Rundradios historia på Dalarnas Museum.

- Det var en egen lokal sändning, man hade master som var 50 meter höga som låg på en tomt här uppe på Svärdsjögatan i Falun. De bjöd in personer som hade historier att berätta, säger Örjan Hamrin.

Vad fick den här radion för betydelse för framtiden?

- Jag tror att den fick ganska stor betydelse. För Sveriges Radio kom året efter och de var nog ganska pressade att åstadkomma någonting som var minst lika bra.

- Det finns faktiskt också en ganska märklig sak, en radioskandal. Den allra första i Sverige ägde rum här i Falun.

Vad handlade den om?

- Det var en nyårsnatt och man skulle prata med alla de olika lokalsändningarna som fanns i Sverige. Då gjorde man det till en hejdundrande fest här i Falun medan de andra ofta tagit dit biskopen som skulle berätta om framtiden och göra någon slags betraktelse. Då kom man in i det här som uppfattades som supfesten i Falun, och det gjorde att sändningen stängdes av och det här blev väldigt omtalat på sin tid, berättar Örjan Hamrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".