Sover. Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.
#P4DALARNA_BAKOMFASADEN

Fler kvinnor sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa

Ann-Marie: "Det var ett enda stort kaos i hjärnan"
1:31 min

Allt fler i Dalarna sjukskrivs på grund psykiska sjukdomar, och det är kvinnorna som står för den största delen av ökningen. Nästan tre gånger så många kvinnor som män sjukskrivs för psykiska sjukdomar här i länet.

– Vi ser att kvinnor i framför allt vård, skola och omsorg, hamnar i psykisk ohälsa i betydligt större utsträckning än vad män gör, och det är naturligtvis jättebekymmersamt, säger Dan Eliasson som är generaldirektör på Försäkringskassan.

Under andra kvartalet i år var nästan 1 400 kvinnor i Dalarna sjukskrivna för psykiska sjukdomar. Och det är nästan tre gånger så många som antalet män.

Närmare hälften av dom sjukskrivna kvinnorna i länet hade just psykiska diagnoser. En av dem var läraren Ann-Marie.

– Min så kallade sjukdom beror ju på att vi har ett samhälle som vi inte orkar med.

Ann-Marie säger att bakgrunden till hennes sjukdom var maktlösheten hon kände inför en skolledning som försämrade för eleverna och inte lyssnade på lärarnas synpunkter.

Redan ett par år innan hon sjukskrevs började hon  få sömnsvårigheter och kände sig labil. Och det förvärrades över tid.

– Jag kunde inte hålla fokus, det var ett enda stort kaos i hjärnan, säger Ann-Marie.

Till slut uppsökte hon läkare och blev sjukskriven för stressframkallad depression.  Hon tror att just att känslan av maktlöshet kan vara en del av förklaringen till varför fler kvinnor än män sjukskrivs för psykisk ohälsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".