- Om man kommer in i en dålig spiral är ju risken att man tvingas göra uppsägningar av personal. Genom att införa inköpsstopp vill vi undvika det, säger Peter Karlsson, kommunchef i Mora. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Så ska han rädda Mora kommun från minusresultat

"Det är en tuff utmaning för kommunerna att klara den sociala välfärden framöver"
1:13 min

Inga som arbetar i Mora kommun får köpa något mer i tjänsten under resten av året - om det inte är absolut nödvändigt. Kommunchef Peter Karlsson har satt köpstopp i ett försök att undvika underskott.

Efter flera goda år, går nu Mora kommun mot ett underskott på cirka två miljoner kronor. I ett försök att åtminstone hamna på ett nollresultat, har kommunchefen alltså infört inköpsstopp för alla avdelningar i kommunen under resten av året.

Skälet till underskottet är främst att skolan och den sociala verksamheten har blivit dyrare i år, enligt Peter Karlsson. Det beror dels på en del nya lagkrav på kommunerna, dels på att fler Morabor behöver särskilt stöd - i både skolan och i omsorgen.

– På längre sikt ser vi också att antalet äldre i Mora ökar. Vi har tänkt att bygga ut platser på särskilt boende, så vi ser framför oss att vi får fortsatt höjda driftkostnader i kommunen, säger Peter Karlsson.

Men Mora kommun har ju gjort bra resultat flera år i rad  - kan ni inte nu inte använda er av tidigare överskott?

Inte för det här ändamålet, tyvärr, utan varje år bär sina egna kostnader, säger Peter Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".