Celia Cox och Lena Johansson på väg in till mötet i Wasa bio i Rättvik. Foto: Stefan Ubbesen
Celia Cox och Lena Johansson på väg in till mötet i Wasa bio i Rättvik. Foto: Stefan Ubbesen

Informationsmöte om näthat i Rättvik

Celia Cox: "Vi behöver tänka på att vara goda förebilder"
1:20 min

Allt fler utsätts för mobbning och kränkningar på nätet, speciellt unga människor. Det här är något som fler och fler ser på med ökad oro, och vill försöka göra något för att komma åt. Därför arrangerades ett informationsmöte på temat "Schyst på Nätet!" i Rättvik under måndagskvällen.

- Vi gör det här dels för att skapa en gemenskap mellan föräldrar där de kan se andra föräldrar och få tips från varandra. Det är någonting vi tror behövs, säger Lena Johansson från Rättviks Kristna Samarbetsråd, som är en av mötesarrangörerna.

Hur stort är problemet med nätmobbning i Rättvik?

- Jag har ingen aning om hur stort det är, men jag vet att det förekommer för barn blir ledsna och upplever att det är ett problem, säger Lena Johansson.

Celia Cox från organisationen Friends fanns också på plats.

- Vi ser i vår nätrapport som vi gör med SIFO att en av tre unga i dag mellan 10 och 16 år har utsatts för en kränkning på nätet senaste året, säger hon.

Celia Cox passade också på att ge några handfasta tips till föräldrar.

- Exempelvis att stötta och lyssna, visa intresse och prata om nätet. Fråga och var nyfiken på vilka platser på nätet ditt barn rör sig på. Man ska också vara en god förebild själv, hur beter du dig på nätet och hur skriver du till andra? Barn ser och läser det vi vuxna gör, därför behöver vi tänka på att vara goda förebilder, säger hon och fortsätter:

- Syftet i dag är ju att vi ska vara förebyggande och främjande, vi vill skapa ett schystare klimat på nätet långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".