Bakom fasaden - när själen mår dåligt
Foto-montage: P4 Dalarna.
#P4DALARNA_BAKOMFASADEN

När inget är brutet men själen gör ont

Cissi: "Det som är värst är när man slutar med tabletterna, då börjar det verkliga jobbet"
16 min

Vad gör man när man ramlar in i ett mörker och inte klarar av att ta sig ut därifrån? Hur blir man bemött inom vården när inget är brutet men själen mår dåligt? Hur är det att må så dåligt att man börjar skära sig själv? Och hur är det för de anhöriga till den som mår själsligt dåligt?

P4 Dalarna kollar den psykiska ohälsan i Dalarna. Här kan du höra flera berättelser från folk som har erfarenhet av just detta.

Maria är drygt 50 år och har jobbat inom vården i ungefär 35 år, de senaste åren på ett privat boende i Falun. I maj förra året övergick detta boende till kommunal drift och arbetsförhållanden försämrades. Man skar ner på personal och arbetsmiljön var under all kritik, berättar Maria. Efter semestern förra året hann Maria jobba tre veckor innan det helt brast för henne.

– En fruktansvärd ångest över att gå tillbaka till jobbet, det hade jag hela tiden. Jag ville inte sätta min fot där, jag ville ingenting. Man blir fullständigt utmattad helt enkelt, berättar Maria.

Kicki är 39 år och tvåbarns-mamma. Hon har alltid haft många bollar i luften med jobb, barn och livet i allmänhet. Så plötsligt en dag för 8 år sedan, kände hon sig konstig, hon svettades och skakade och hjärtat klappade fortare. Kicki trodde att det var influensa. Det gick över, men några månader senare blev det stopp, hon kunde inte ens ta sig ut genom dörren.

– Jag vill hellre sova på dagarna när jag var ensam hemma, för att då hade jag en sån panik så att det var bättre om jag sov, berättar Kicki.

För tre år sedan vändes livet upp och ned för Birgitta. Hennes son, då 26 år gammal, fick sin första psykos. Han har sedan dess fått återfall två gånger, men nu verkar han friskare än tidigare. Men oron för sonen är något som Birgitta måste tampas med än idag, speciellt då sonen inte bor i Dalarna.

– När vi kom hem från en semester hade jag ett meddelande från en kompis till sonen och han var väldigt orolig. Och då ringde jag hans telefonnummer och då visade det sig att han låg på sjukhuset.

21-åriga Caroline skär sig med rakblad. På det viset kan hon kontrollera smärtan som hon bär på. Ofta ringer hon vårdcentralen som får lägga om hennes armar. Den enda person som får henne vilja att leva vidare är hennes kontaktperson som betyder allt för henne.

– Det har blivit ett sätt att ha kontroll. Jag har ingen direkt kontakt med mina föräldrar, och jag blir ledsen utav att pappa inte vill ha kontakt med mig på grund av mina självskadebeteenden, utan säger att jag ska återkomma när jag mår bra igen, berättar Caroline.

I 20 år var Cissi beroende av tabletter. Det var höga doser antidepressiva tabletter, som hon tog för att ens kunna klara vardagen. Hon led av bipolär sjukdom, i perioder kunde hon vara manisk och i andra deprimerad. Hon hade liten verklighetsförankring, och i bland trodde hon att hon var Gud själv. Idag är Cissi fri från sin sjukdom, och sedan fyra år tillbaka äter hon endast lithium i förebyggande syfte. Men att sluta äta tabletterna har inneburit en stor kamp tillbaka till verkligheten.

– Man har svårt för verkligheten, jag åt lugnande under så många år så går man ju i en dimma utan att man är medveten om dimman. Jag levde ju i ruset, när jag klev ur det så kom det upp känslor...jag kände inte igen mig själv. Är jag så HÄR gammal?? Pang, så här är du och så här ser du ut, berättar Cissi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".