Ett Aviesflygplan på Mora flygplats. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
Ett Aviesflygplan på Mora flygplats. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Nästan hälften av Avies plan har fått flygförbud

Minst fyra av de totalt tio flygplan som det kritiserade estniska flygbolaget Avies har, har fått flygförbud sedan de estniska och svenska myndigheterna gjort inspektioner under de senaste månaderna.

Det här framkommer av korrespondensen mellan Svenska Transportstyrelsen och den Estniska luftfartsmyndigheten som P4 Dalarna tagit del av.

I början av oktober drog Svenska Transportstyrelsen in luftvärdighetsbeviset för ett av Avies flygplan. Just det planet var svenskregistrerat och just därför kunde Transportstyrelsen göra en mer omfattande inspektion och hittade då så allvarliga brister att dom inte kunde tillåta planet att fortsätta flyga.

Sen dess har även den estniska luftfartsmyndigheten genomfört inspektioner på Avies flygplan. I ett mail som Kaupo Toodu, som är chef för den operativa verksamheten på den estniska luftfartsmyndigheten, ECAA, skickar till svenska Transportstyrelsen den 22 oktober framgår det att ytterligare minst tre av Avies flygplan har fått flygförbud.

Något som skulle kunna förklara dom inställda turer som Avies haft på flera linjer den senaste tiden.

Det var i början av sommaren som P4 Dalarna granskade det estniska bolaget som kör flera linjer i norra Sverige och till Mora här i länet. Flygtekniker som gjort underhåll i Sverige på Avies plan vittnade då om allvarliga tekniska fel på flygplanen.

I korrespondensen mellan Transportstyrelsen och den estniska luftfartsmyndigheten, ECAA, framgår det nu också att just Avies underhållsdel, AS Avies Maintenance company, har stora problem.

Kristjan Telve, generaldiriktör på ECAA, skriver i ett brev från början av oktober till Transportstyrelsen att en inspektion som dom genomfört visat på ett kontroversiellt resultat. Ledningen hos Avies har förbättrats men just AS Avies Maintenance company behöver omfattande uppmärksamhet och radikala åtgärder från myndigheterna.     

Sen följer en lång rad åtgärder som AS Avies Maintenance company måste genomföra, bland annat ge utbildning till sina tekniker.

Kristjan Telve avslutar brevet med att de estniska myndigheterna hoppas på att dom inte ska behöva göra bedömningen om att dra in hela Aveis flygtillstånd, men att dom är beredda att göra det om bolaget inte visar på förbättringar.

*Vi har sökt både Avies och den estniska luftfartsmyndigheten för kommentarer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".