Arne Grahn, vd för kommunala bolagen Orsabostäder och Orsa Lokaler.
1 av 3
Trots att husen ska byggas så nära Orsasjön, vågar Orsabostäders vd Arne Grahn lova att de inte kommer att undermineras av översvämningar i framtiden. - Vi belastar marken under lång tid och höjer marknivån med en meter, säger han. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Här vid Orsasjön ska Orsabostäder bygga två nya hyreshus: kvarteret Måsen. Bilden tagen i november 2014.
2 av 3
Orsabostäder tänkte ett tag samarbeta med ett privat företag för att finansiera Måsen, men nu bygger bolaget i egen regi efter att ha skalat ner på lyxen och halverat antalet hus till två med totalt 16 hyreslägenheter. Byggprojektet beräknas kosta 33 miljoner kronor. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Här vid Orsasjön ska Orsabostäder bygga två nya hyreshus: kvarteret Måsen. Bilden tagen i november 2014.
3 av 3
Miljökontoret har undersökt men inte kunnat belägga tips om att fyllnadsmassor på området skulle komma från nedlagda bensinstationer. Provtagningar av marken visar inga förhöjda halter av vare sig tungmetaller eller olja. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Marknivån måste höjas för att nya hus ska kunna byggas vid Orsasjön

Arne Grahn är säker på att husen inte kan undermineras vid översvämning: "Det finns ingen risk"
1:39 min

Alldeles vid infarten till Orsa camping ligger nu två meter höga makadamhögar. Här ska det kommunala bolaget Orsabostäder bygga nya hyreshus.

– Riktigt så högt upp ska vi inte bygga, men vi höjer marknivån med en meter, säger Arne Grahn, vd för kommunala bolaget Orsabostäder.

– Det här är en långtidsbelastning för att marken ska sätta sig ordentligt så att vi slipper påla när vi gjuter sulorna.

Som P4 Dalarna har berättat tidigare, har det varit många protester mot det här nybygget: kvarteret Måsen.

En av de saker som folk ifrågasatt är just varför Orsabostäder väljer att bygga på ett så låglänt område nära sjön. Den senaste veckan har vattenståndet i Orsasjön varit väldigt högt, och vattnet har letat sig upp mot byggplatsen.

Hur säkra kan ni vara på att husen inte undermineras vid en översvämning i framtiden?

– Det här har varit ända uppe  i Miljödepartementet och vi har fått anvisningar därifrån hur vi ska göra, och det är därför vi höjer marknivån en meter nu. Jag känner mig trygg med det här, säger Arne Grahn.

Det finns också Orsabor som oroar sig för gifter från fyllnadsmassor i marken där Måsen ska byggas, Men miljöinspektör Anna Ollars säger att miljökontoret har tagit prover och inte hittat förhöjda halter av vare sig tungmetaller eller olja.

Nu står bygget still ett tag. Först efter vintern gjuts grunden, och husen - som levereras i moduler - monteras upp först i slutet av sommaren.

– Det blir inflyttning i god tid före nästa jul. 52 har anmält intresse och vi har 16 lägenheter, säger Arne Grahn, Orsabostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".