Sture Bergwall
Sture Bergwall utanför Förvaltningsrätten idag. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Ny bok om Quick-fallet

Före detta åklagaren Christer van der Kwast ska nu ge sin syn på fallet Thomas Quick. Hans bok om fallet kommer i januari, uppger SVT.

van der Kwast har tidigare kritiserats hårt för sin roll under polisutredningar och rättegångar mot Sture Bergwall på den tiden han kallade sig Thomas Quick och dömdes för mord som han senare friades från.

"Min redogörelse skulle kunna tolkas som revanschlystnad och rättshaveri. Det är i så fall en risk jag är beredd att ta", skriver den förre överåklagaren i ett pressmeddelande, enligt svt.se.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, frikändes från åtta mord efter att ha tagit tillbaka erkännandena.

Christer van der Kwast ledde utredningarna och har kritiserat frikännandena.

"Kanske finns det tid nu att fundera över om det är rimligt att en dömd seriemördare går fri, på det sätt som skett, utan att man först gör en ordentlig ny prövning i domstol av skuldfrågan", skriver van der Kwast nu.

Även Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, skriver på en bok. Som justitiekansler 2006 kom han fram till att domarna var korrekta, och det har han fortsatt att hävda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".