Så gör man för att hjälpa någon som mår dåligt mentalt
1 av 2
Foto: TT.
Simone Reiche Nordström, är nyutbildad första hjälpen instruktör för psykisk livräddning.
2 av 2
Simone Reiche Nordström, är nyutbildad första hjälpen instruktör för psykisk livräddning. Foto: Lars Svan.
#P4DALARNA_BAKOMFASADEN

Så gör man för att akut hjälpa någon som mår psykiskt dåligt

"Man måste ha modet att stanna kvar och hjälpa"
8:35 min

Hur gör man för att akut hjälpa någon som mår dåligt mentalt? Man ska stanna hos personen och ge relevant hjälp tills hjälp tar över, säger Simone Reiche Nordström i Fredriksberg, som är nyutbildad första hjälpen instruktör för psykisk livräddning.

Om man råka skära sig, om man får svårt att andas eller om man bryter en arm så vet dom allra flesta hur man sätter på ett bandage, hur man gör hjärtlungräddning eller hur man ringer efter en ambulans.

Första hjälpen vid akut kroppsskada och i hjärtlungräddning har bidragit till att vi vet en hel del om kroppsliga sjukdomar och skador.

När det kommer till att akut hjälpa någon som har ont i själen eller mår dåligt mentalt så är kunskapsnivån däremot ganska låg.

– Man ska stanna hos personen och ge relevant hjälp tills proffessionell hjälp tar över, säger Simone Reiche Nordström i Fredriksberg, som är nyutbildad första hjälpen instruktör för psykisk livräddning.

– I första-hjäpen-kursen så finns en handlingsplan och om vi tänker på ordet blues så ska man komma ihåg det felstavade ordet för blues, alltså bleus. Det är det som är handlingsplanen och varje bokstav står för något man ska tänka på, säger Reiche Nordström.

B står för bedöm situationen.
L står för lyssna aktivt och fördomsfritt.
E står för erbjud information och praktisk hjälp.
U står för uppmuntra till professionell hjälp.
S står för stöd för alternativa hjälpinsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".