Envikens kyrka präst Per Henriksson Lerström.
Envikens kyrka präst Per Henriksson Lerström. Foto: Elina Mattsson.
#P4DALARNA_BAKOMFASADEN

Jourhavande präst - ett stöd i natten

Prästen Per Henriksson Lerström: "Man kanske bara behöver ett råd för att komma vidare"
12 min

Natten kanske är värst när man mår som sämst. Alla andra sover, och tystnaden gör att de mörkaste tankarna, som man under dagen kanske kunde trycka bort ganska bra, dånar högre än någonsin inne i skallen. Då kan en jourhavande präst vara till stort stöd.

– Det är människor i nöd som behöver prata med någon. Det är ett 112-nummer och dit ringer man ju annars om det är ett allvarligt brott, så om det brinner i knutarna så kan man ringa till en jourhavande präst. Det berättar Per Henriksson Lerström som är präst i Enviken och som har suttit i jour.

– Man ska inte vara rädd att ta kontakt om man behöver, sedan behöver man inte vänta tills det blir natt eller kväll innan man ringer, man kan ringa på dagen, säger Per Henriksson Lerström.

Vad vill man prata om när man ringer?

– När det startade handlade det mycket om självmord, om förlust och mening i livet. När man inte kan se någon mening i livet. Och 60 år senare finns den problematiken kvar.

Det är öppet mellan 21:00 och 06:00 och man ringer alltså 112. Det kan vara fem minuters väntetid. Man kan också chatta och skicka mail. Läs mer på Svenska kyrkans sida här via länken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".