Ledsen pojke. Foto Ingvar Karmhed, Scanpix.
Foto: Ingvar Karmhed, Scanpix.
#P4DALARNA_BAKOMFASADEN

Expert: Vi har inte en realistisk bild av livet

Åsa Kadowaki: "Livet är helt enkelt jobbigt ibland"
9:26 min

Vi måste ändra vår inställning till livet och inse att livet helt enkelt är jobbigt ibland. Det säger Åsa Kadowaki, specialist i psykiatri och legitimerad KBT-terapeut, som menar att vi inte har en realistisk bild av livet.

– Vi har en idé om att det är fel att må dåligt, det gör att man tror att det är normalt att må bra, och dessutom att det finns ett sätt att leva på där man mår bra.

Har vi för höga krav på livet?

– Det handlar mer om att vi inte har en realistisk bild av livet. Man ska inte behöva känna sig otrygg, vara mobbad, vara stressad, behöva flytta, behöva uppleva förluster. Och alla dom här sakerna är sådant som ingår i ett liv.

Ska ett barn behöva höra att det kommer hända jobbiga saker i livet?

– Ja det kommer hända jobbiga saker. Jag hörde att på ett dagis där hade man slutat göra fars-dag kort för att den som inte hade en pappa att skicka ett kort till skulle behöva känna sig ledsen. Och det är så typiskt Sverige, att istället för att om man inte har en pappa så får man bli ledsen och då kan vi ta hand om det.

Har vi hamnat i en lycko-fälla?

– Med tanke på hur olyckliga svenskarna beskriver sig, så tror jag inte vi har fastnat i någon lycko-fälla. Det handlar om att vi inte tränar upp att känna det som är normalt vilket gör att vi inte heller klarar av att bli riktigt glada, säger Åsa Kadowaki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".