Ett Aviesflygplan på Mora flygplats. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
Ett Aviesflygplan på Mora flygplats. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Hotade med extrema åtgärder för att stoppa Avies

"Vad jag vet så har inget EU-land använt sig av detta"
1:26 min

Svenska Transportstyrelsen har vid upprepade tillfällen uppmanat den estniska luftfartsmyndigheten att dra in flygtillståndet för det kritiserade flygbolaget Avies. Transportstyrelen har även hotat med att ta till extraordinära åtgärder för att stoppa Avies.

Svenska Transportstyrelsen har vid upprepade tillfällen uppmanat den estniska luftfartsmyndigheten att dra in flygtillståndet för det kritiserade flygbolaget Avies. Det framkommer i korrespondensen mellan de två myndigheterna som P4 Dalarna har tagit del av.

Transportstyrelen har även hotat med att ta till extraordinära åtgärder för att stoppa Avies.

– Vi kan begränsa lite grann eller stoppa verksamheten helt i Sverige. Det säger Ulf Wallman som är jurist på Transportstyreslens luftfartsavdelning.

Svenska Transportstyreslen skulle alltså kunna stoppa Avies från att flyga i Sverige, trots att det bara är de estniska myndigheterna som kan dra in bolagets flygtillstånd. 

I ett brev som Transportstyrelsen skickade till de estniska myndigheterna den 15 oktober i år, hotar man med just detta. Och det genom att hänvisa till artikel 14:1 i EU:s förordning om luftfart.

– Den säger att en medlemsstat kan stoppa ett flygbolag om man tycker att det finns något säkerhetsproblem, till exempel, berättar Ulf Wallman.

Men att använda sig av den här artikeln är väldigt extremt och skulle kunna få politiska konsekvenser.

– Vi har aldrig använt den hittills. Och jag känner inte till någon annan medlemsstat inom EU som heller har använt den, säger Ulf Wallman.

Det var efter att Svenska haverikommissionen gått ut och varnat för Avies som Transportstyrelsen tog till det här hotet.

Men eftersom just det fel som haverikommissionens varning gällde har blivit fixat nu så är det inte längre aktuellt att ta till så här extrema åtgärder, säger Ulf Wallman.

– Nej, vad jag förstått så har flygbolaget åtgärdat dom här bristerna som den här saken gällde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".