Kritiska föräldrar i Stora Skeevi får svar av kommunslrådet.
Abbe Ronsten, kommunalråd i Säter. Foto Stefan Ubbesen

Säters kommunalråd: Förstår föräldrarnas frustration

Abbe Ronsten: "Men nu är det i alla fall snart dags"
1:29 min

Föräldrar i Stora Skedvi kritiserar Säter kommuns bristfälliga sätt att sköta förskoleverksamheten i byn, bland annat upprörs man över en temporär barack som satts upp som ska fungerar som förskola.  Jag kan förstå frustrationen, säger Säters kommunalråd Abbe Ronsten (S).

Nästa år är det planerat att Säters kommun ska bygga nya lokaler för bland annat förskoleverksamheten i Stora Skedvi kyrkby. Men i väntan på det så har man ställt upp en barack som temporärt ska fungera som förskola. Något som fått många föräldrar i byn att rasa mot kommunen.

De kritiska föräldrarna menar att baracken inte är tillräckligt bra för barn och personal att vistas i. Bland annat ska mögel ha konstaterats, vilket föräldrarna menar är hälsovådligt.

Och Säters socialdemokratiska kommunalråd Abbe Ronsten säger att han till viss del förstår föräldrarnas kritik.

– Ja jag kan förstå att de är kritiska till att den här processen har dragit ut på tiden, men nu är det i alla fall snart dags för vår stora investering med nybygget i Stora Skedvi, säger Abbe Ronsten.

Den aktuella baracken har flyttats till Stora Skedvi från Gustavs när man började bygga nya lokaler där, och Abbe Ronsten menar att den inte är dålig som en tillfällig lösning.

– Den modulen har ju använts till versamheten i Gustavs tidigare, så det är på intet sätt fråga om en utdömd modul, och dessutom har vi noga kontrollerat den innan den skulle tas i bruk i Stora Skedvi, och de brister vi hittade har vi åtgärdat, menar Abbe Ronsten.

Och vad gäller föräldrakritiken om att det skulle finnas hälsofarligt mögel så svarar Abbe Ronsten:

– Ja alltså möglet har hittats i konstruktionen och inte inne i själva baracken, men nu har vi flyttat ut verksamheten för att i lugn och ro ta hand om mögelproblemet så att allt blir så bra som det går att göra.

– Och det ska vi försöka göra så fort det bara går, eftersom det ju är viktigt att förkoleverksamheten snabbt kommer in i bra lokaler, fortsätter Abbe Ronsten.

Och vad gäller tidsplanen för nybyygandet av lokaler i Stota Skedvi säger han:

– Byggstarten är planerad till första hälften av 2015, men att sedan exakt säga när allt står klart det kan jag inte göra idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".