Säters kommun får kritik från Föräldrar i Stora Skedvi
Mårten Lindsnäs och Ulrica Björklund är två av föräldrarna i Stora Skedvi som tar strid med Säters kommun om bättre förskolemiljöer. Foto Stefan Ubbesen

Föräldrar i Stora Skedvi kritiserar Säter kommun

Ulrica Björklund: "Det är ju barn det handlar om!"
1:27 min

I Stora Skedvi växer kritiken bland många småbarnsföräldrar mot Säters kommuns sätt att sköta förskolverksamheten i Stora Skedvi. I väntan på att nya lokaler ska byggas så har till exempel en barack ställts upp för att fungera som förskolelokal, men den håller inte måttet menar de kritiska föräldrarna.

I flera år har innevånarna i Stora Skedvi i Säter kommun väntat på att kommunen ska sätta igån med att bygga nya lokaler för bland annat förskolan i kyrkbyn, men det har dragit ut på tiden.

Nu är det dock meningen att byggstarten ska bli av under första halvan av nästa år. Men i väntan på det så har en barackmodul flyttats från Gustavs till Stora Skedvi för att fungera som en tillfällig förskolelokal. Något som nu flera föräldrar är kristiska till, eller som en av dom, Ulrica Björklund säger 

– Ja, vi är ju förbannade på att man tar hit en barack som vi anser vara uttjänt, säger Ulrica och fortsätter:

– De har åtgärdat taket och bytt luftkonditioneringssystem i den men nu har det dykt upp nya problem.

En annan av de kritiska föräldrarna är Mårten Lindsnäs:

- -Vi har ju hoppats på att få nya lokaler redan i höst men det drar hela tiden ut på tiden, och det gör oss ju besvikna, säger han.

– Dessutom tycker vi inte om att vi fått hit en, visserligen inte utdömd, men ändå bristfällig barack till verksamheten. Nu har man ju till exempel konstaterat att det finns mögel i golvet, säger, Mårten Lindsnäs.

Föräldrarnas kritik är ganska frän mot Säter kommun.

– Jag tycker att kommunen ska ta ansvar för det här, säger Ulrica Björklund och fortsätter:

– Säter går ju ut och säger att man är en sådan barnvänlig kommun, sedan så känns det som om våra barn får lida för, ja, kostnader helt enkelt.

– Det här är ju bara början, men vi kommer ju att fortsätta friva det här eftersom vi tycker att det är så viktigt, eftersom det ju är små barn det handlar om, säger Ulrica Björklund till sist.

Senare idag svarar Säters kommun på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".