Fiberslam från Grycksbo pappersbruk används i sluttäckningen av Kråkbergsdeponin i Mora.
1 av 4
Det som luktar illa är högst troligen detta: fiberslam från Grycksbo pappersbruk. Slammet används för att forma kullar över avfallet i Kråkberg så att regnvattnet till största delen rinner av och inte tränger ner i marken. Men från och med nyår ska Sita använda andra material. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Christer Österberg, Sita.
2 av 4
- Är det någon som har haft obehag av lukten så får vi beklaga det naturligtvis, säger Christer Österberg, Sita. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Deponin i Kråkberg (Kråkbergstippen) i Mora.
3 av 4
Deponin i Kråkberg öppnade 1961 och stängde 2009. Företag får fortfarande lämna avfall här men sophögarna byggs inte längre på, utan allt som slängs i containrarna (som inte syns på bilden) fraktas till en modernare deponi i Gävle. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Sluttäckt deponi med farligt avfall på Kråkbergstippen, Mora. Bilden tagen i november 2014.
4 av 4
Sluttäckningen av deponin i Kråkberg kommer att pågå till 2018. Men vissa delar är redan klara, som den här kullen, som kapslar in rester från rökgasrening och annat farligt avfall. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Därför luktar det skit från Kråkbergstippen i Mora

"Det luktar ju inte tårta direkt"
1:38 min

Periodvis stinker det från den numera stängda deponin i Kråkberg, Mora. Miljökontoret har fått in klagomål om att det helt enkelt luktar skit.

– När det är nordlig vind så känns det direkt. Jag springer också ganska mycket i Östnorsspåret, och då känner man det verkligen bra, säger Björn, som bor i närheten.

Det som luktar är fiberslam från Grycksbo pappersbruk. Det är ett av de material som företaget Sita har använt i sluttäckningen - det vill säga för att bygga en kulle över de gamla deponihögarna för att hindra vattnet från att tränga ner i soporna och laka ur gifter.

– Vid själva avtippningen uppstår en viss odör, säger Christer Österberg, Sita.

– Man kan man ju undra varför man tar hit ett sådant material som luktar så konstigt, tycker Björn.

– Vi fick rapport om det för en och en halv månad sen och vi visste då inte varifrån lukten kom och att den spreds utanför anläggningen. Nu vet vi det, och ska få det täckt så fort det är möjligt, svarar Christer Österberg.

Sita kommer alltså att sluta använda slam från pappersbruket, men leveranserna - och därmed lukten - stoppas först vid årsskiftet när avtalet löper ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".