Outokumpu i Långshyttan. Foto: Johannes Rosendahl.
I februari kom Outokumpu med beskedet att fabriken i Långshyttan ska läggas ner. Drygt 170 personer blir av med sina jobb. Foto: Johannes Rosendahl.

Tänkbara köpare har fått nobben av Outokumpu

"Jag kan bara vädja till dem att de tar seriöst på en sådan här sak och ser till arbetstillfällen"
1:20 min

Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S) är upprörd över beskedet att Outokumpu har sagt nej till ett bud på den nedläggningshotade fabriken i Långshyttan.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det hade ju varit fantastiskt om den här rostfritt stål-produktionen, som man var först med i Långshyttan, hade fått fortsätta, säger han.

Gruppen som lagt bud har bakgrund i stålindustrin?

– Ja, vad jag vet. Jag känner inte till alla i gruppen men har hört att det är gamla chefer som varit verksamma inom bland andra Sandvik och Avestakoncernen, så det verkar vara seriöst och väl underbyggt.

Som kommunalråd i Hedemora, hur ser du på framtiden när det gäller Outokumpu?

-- Den blev ju mycket dystrare nu sen det här beskedet kom att man har tackat nej till ett bud. Jag tror att nedläggningen blir dyrare än om de gjort upp den här affären, säger Ulf Hansson.

En av dem som lagt bud är Peter Gossas, med mångårig bakgrund inom bland andra Outokumpu, Sandvik och SSAB. Han bekräftar att han och de övriga i gruppen ville köpa fabriken i Långshyttan men att Outokumpu tackat nej till vidare diskussioner. Peter Gossas vill inte kommentera detta ytterligare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".