Bybor från Dala Floda spelar opera för kungen
1 av 2
Lena Nordén och Anna Eklund-Tarantino ser fram emot att få bjuda på opera i kungliga slottet i januari nästa år. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
Mattias, Anna, Oscar, Lena och Arnbjörn gillar projektet med att bjuda på opera i slottet i Januari nästa år. Foto Stefan Ubbesen
2 av 2
Mattias, Anna, Oscar, Lena och Arnbjörn gillar projektet med att bjuda på opera i slottet i Januari nästa år. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.

Bybor från Syrholn sjunger opera på slottet

"Både spännande och lite pirrigt"
1:28 min

Om allt går som planerat så kommer en mycket speciell operaföreställning att ges i rikssalen på slottet i Stockholm nästa år. Då kommer flera bybor från Syrholn i Dala Floda att medverka.

Kommer kungen, eller? Ja, vem vet. Han får två chanser i januari nästa år att se projektet, en uppsättning av operan Norma:

Bakom projektet Musikdamatik För Alla ligger operasångerskan Anna Eklund-Tarantino. Hon har fått 50 000 kronor i stöd till det från Landstinget Dalarnas Kultur- & bildningsnämnd.

--Jag vill visa att musikdramatik, alltså opera är till för alla och att alla kan vara med, utifrån vars och ens egna förutsättningar, berättar Anna.

– Det är en fantastisk samarbetsform som får människor att kliva ur sig själva och prestera någonting som de inte trodde själva att de kan klara av.

Anna Eklund-Tarantino bor och verkar både i Stockholm och i Syrholn i Dala Floda. Hon har de senaste somrarna arrangerat en operafestival i just Dala Floda och dessutom hållit olika kurser där. Nu går hon vidare med det här nya projektet.

– Just det. I januari nästa år kommer vi att ge Bellinis opera, Norma, som vi spelade i Dala Floda i somras. Vi kommer att repetera upp den och lägga till en del, innan vi ger den i Stockholm.

Då hoppas och tror Anna att flera av byborna från Syrholn och Dala Floda kommer att finnas på plats för att agera i föreställningen. Tillsammans med aktörer och musiker från Stockholm.

En som kommer att vara med är, Lena Nordén från Syrholn, som i många år sjungit i kör hemma i Dala Floda. Hon gillar både operaprojektet men också Anna Eklund-Tarantinos festivaler och kurser.

– Det ska bli fantastiskt att ge Norma i rikssalen, säger Lena och tycker också att det känns både spännande och lite pirrigt.

– Annas arbete här i byn ger oss väldigt mycket, för det är väldigt stimulerande och utvecklande att få se hur proffsen arbetar, fortsätter Lena.

– Vi har arbetat med andnings- & röstövningar och gymnastik av olika slag och så är det ju så härligt att vi får känna oss delaktiga på en massa olika sätt att få vara delaktiga i ett stort operaverk, menar Lena Nordén.

Frågan är då alltså, kommer kungen eller någon ur kungafamiljen att komma och se föreställningen?

– Jag kan ju aldrig veta, men jag hoppas och tror att någon kommer. De är i alla fall mycket intresserade av vårt projekt, säger, Anna Eklund-Tarantino till sist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".