Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/ Sveriges Radio.
Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Avies VD om kritiken mot flygbolaget

Vår reporter berättar om vd:n Allan Solls svar på kritiken mot Avies
2:09 min

Nu svarar Avies vd, Allan Soll, på kritiken mot flygbolaget. P4 Dalarna har tidigare granskat flygsäkerheten hos det estniska företaget, och för tre veckor sen gick Statens Haverikommission ut och varnade för bolaget, som flyger till Mora i Dalarna.

Haverikommissionens varning gällde att de upptäckt att Avies flygplan hade stora brister i det system som piloterna använder för att beräkna längden vid start och landning, något som är extra viktigt vintertid när det kan finnas snö och is på landningsbanan.

Just det här felet har Avies åtgärdat nu. Avies vd, Allan Soll, skriver i ett mail till P4 Dalarna att ett stort ansvar ligger på flygplatsen att se till att landningsbanan är ren så det inte ska vara några problem att landa. Men att Avies också frivilligt har infört ett system som ska kunna göra de här beräkningarna på ett korrekt sätt.

Att Avies svenska samarbetspartner Direktflyg brutit samarbetet med de på två linjer skriver Allan Soll att det är upp till dem. Men att det är konstigt att Direktflyg väljer att ersätta Avies med ett bolag som fått sitt flygtillstånd indraget under 2013. Avies har inte haft några problem med sitt flygtillstånd på 23 år, skriver Allan Soll i mailet.

Att både företag, en kommun och polisen i Jämtland gått ut och sagt att de inte vill flyga med Avies beklagar Allan Soll i mailet. Han hoppas att de inser misstaget de har gjort.

Vad gäller P4 Dalarnas uppgifter om att fyra av Avies totalt tio flygplan fått flygförbud skriver Allan Soll att inte ett enda av deras flygplan har flygförbud av de estniska myndigheterna.

Kaupo Toodu, som är chef för den operativa verksamheten på den estniska luftfartsmyndigheten, ECAA, bekräftar i ett mail till P4 Dalarna att just nu har inget av Avies flygplan flygförbud, förutom det svenskregistrerade planet. Men när ECAA gjorde inspektioner på samtliga av Avies flygplan för en tid sdaen så stoppades plan från att flyga, men felen som upptäcktes då har åtgärdats.

Kaupo Toodu skriver också att ECAA inte sett någon anledning till att dra in Avies flygtillstånd eftersom bolaget åtgärdat alla fel som myndigheterna påpekat.

Avies vd, Allan Soll, avslutar sitt mail med att Avies fortsätter att operera alla sina flygningar under de säkraste former.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".