Joachim Winkes, överläkare och biträdande verksamhetschef vid psykiatrimottagningen i Mora.
Med hjärnstamsaudiometri är vår förhoppning att vi ska kunna verifiera diagnosen. Fast vi får inte ta det som en sanning, eftersom det inte finns hård evidens på det, utan mer som ett stöd, säger Joachim Winkes, överläkare vid psykiatrimottagningen i Mora. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Hörseltest ska ge säkrare adhd- och autismdiagnoser i Mora

"Det är ett komplement, och det är inte så att vi tar varje undersökning helt som sanning"
2:41 min

Psykiatrimottagningen i Mora inför nu en ny metod i sina bedömningar: ett slags hörseltest. Metoden kallas hjärnstamsaudiometri och ska hjälpa personalen att ställa diagnoser som ADHD och Aspergers syndrom.

Psykiatrimottagningen i Mora har under två års tid redan testat hjärnstamsaudiometri men har nu tecknat ett ettårigt avtal med företaget Sensodetect, som utvecklat metoden.

Priset är 30 000 kronor plus 5 000 kronor för varje analys. I det ingår att apparaten placeras i Mora och att personalen där får lära sig använda den.

Joachim Winkes, överläkare vid psykiatrin i Mora, berättar att hjärnstamsaudiometri innebär ett slags hörseltest:

– Patienterna får hörlurar på sig och lyssnar på olika klickljud. Ljuden går ju via nervbanorna i hjärnstammen och tillbaka, och då gör man en slags EEG-mätning med elektroder bakom öron och i pannan. Forskare har upptäckt att EEG:et ger ett specifikt mönster som skiljer sig från personer som inte har neuropsykiatrisk problematik, säger han.

Vad finns det för evidens för den här metoden?

– Företaget som genomför de här undersökningarna har en databas på några hundra verifierade patienter med diagnoser samt friska personer. Men pratar man om hård evidens så finns det inte, säger Joachim Winkes och tillägger:

– Men man måste också veta att de skattningsskalor som man vanligtvis använder vid en neuropsykiatrisk undersökning inte har heller evidens. De är validerade, men det betyder inte att man verkligen kan lita på dem.

Joachim Winkes är noga med att säga att hjärnstamsaudiometri är ett stöd till psykiatrins vanliga diagnosmetoder - inte något facit.

– Vi ser det som ett komplement i utredningen. Det är en metod som verkar vara bra och som vi vill använda och sedan utvärdera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".