"Det behövs fler yrkeshögskoleutbildningar"

1:11 min

Trots att det just nu pågår ett 20-tal yrkeshögskoleutbildningar i Dalarna och att fler har beviljats framöver, räcker inte antalet för att matcha den framtida arbetsmarknadens behov. Det här konstateras i den senaste rapporten från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Besöksnäringen har blivit en allt viktigare del för utvecklingen i länet, eftersom Dalarna är landets tredje största turistlän. Det innebär också ett ökat behov av personal inom flera områden, exempelvis hotell- och restaurangbranschen.

– De skriker efter folk säger, Marit Norin som är marknadsföringsansvarig på Älvdalens utbildningscentrum.

På skolan har man valt att starta en ny yrkeshögskoleutbildning i januari. Den är inriktad mot jobbet som kökschef, något som rimmar väl med den framtida efterfrågan.

– Genom våra kontakter med branschen under åren har det framkommit att det är ett väldigt stort behov av utbildad arbetskraft. Med det i bakgrunden gjorde vi en ansökan om att få starta upp den här utbildningen, säger Marit Norin.

Men det är inte bara inom restaurangbranschen det kommer finnas ett ökat behov av personal med olika typer av kompetens. Samma sak gäller exempelvis vård och omsorg, data och IT samt samhällsbyggnad och byggteknik.

– Yrkeshögskoleutbildningarna är väldigt specifika mot ett efterfrågat område. Syftet med dem är att täcka särskilda behov på arbetsmarknaden, säger Conny Danielsson, strateg för kompetensförsörjning på Region Dalarna.

I nuläget pågår 26 olika yrkeshögskoleutbildningar i länet, och minst åtta till kommer starta under nästa år. Det är för lite anser man på Region Dalarna, främst eftersom många branscher växer snabbt och därför behöver fylla på med kompetens.

– Det räcker absolut inte. 70 procent av de som söker för att starta en utbildning får avslag, så vi missar ju en massa möjligheter som genererar jobb, säger Conny Danielsson.

På Myndigheten för yrkeshögskolan säger man att man skulle kunna godkänna betydligt fler av ansökningarna om man hade finansiering för det. 

– Vi har inte tillräckligt med pengar för att godkänna alla, säger pressansvarige Kristina Granqvist.

Trots situationen tycker Conny Danielsson att det är positivt att så många anordnare fortfarande skickar in ansökningar.

– De ska ha en eloge, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista