Skogsbranden syns lång väg
1 av 3
Skogsbranden syntes lång väg. Här är en bild från Sörsalbo. Lyssnarbild: Kina Widén.
Robert Axelsson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Robert Axelsson forskare vid Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Röjd skog efter skogsbranden i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
3 av 3
Röjd skog efter skogsbranden i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Skogsbranden i Västmanland intressant för forskare

"Skogsbranden var en kris för området"
1:44 min

Från forskarhåll är intresset stort när det gäller sommarens stora skogsbrand i Västmanland. Man vill ta reda på hur branden påverkat människor, natur och miljö.

Forskningsrådet Formas och länsstyrelsen är några som vill undersöka hur branden påverkat människor, natur och miljö.

På plats vid Svartådalens bygdecenteri Västerfärnebo är sedan några veckor tillbaka forskaren Robert Axelsson från Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

Han hoppas att hans forskning kring hållbar utveckling ska kunna vara ett stöd för de boende i området.

– Skogsbranden var ju en kris för det här området och efter den här krisen behöver man utveckla sig mot något som man vill ha här i området, säger Robert Axelsson till P4 Västmanland.

Så du vill följa den processen på något sätt?

– Ja, jag vill följa den processen och förhoppningsvis bidra på något sätt. Det handlar både om att förstå det som hände och att försöka lära av det som hände och försöka lära för framtiden.

Så det handlar mycket om möten?

– Ja, det handlar mycket om möten, man kan i ett sådant här område inte bara åka in och börja forska. Det gäller att bygga lite relationer med människor och försöka förstå vad det finns för behov här och försöka jobba efter det.

– Det här är en väldigt unik situation här och det är en stor katastrof som har hänt och jag tror att det är väldigt många andra platser som kan lära sig av det här.

– Klimatförändringar är något som man i Sverige inte tagit på så stort allvar, men efter det här så tror jag att många är intresserade av att hur vi ska anpassa oss efter klimatförändringarna, säger Robert Axelsson.

Forskningsrådet Formas, som har avsatt 15 miljoner kronor till forskning om skogsbranden och dess konsekvenser, har fått in 45 ansökningar.

Flera av dessa kommer från Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, enligt Robert Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".