SSAB i Borlänge
Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.

Anställda på SSAB döms för insiderbrott

Tipsade i chatt: "Jag är 100 på att vinstvarning kommer"
1:19 min

Tre anställda på SSAB i Borlänge döms till villkorlig dom och dagsböter för insiderbrott. De tre ska ha utnyttjat hemlig företagsinformation för att tjäna pengar på värdepapper. En fjärde man frias.

Det var nu på förmiddagen som Falu tingsrätt kom med domen i den uppmärksammade insiderhärvan på SSAB i Borlänge.

Två män och en kvinna döms för insiderbrott till villkorlig dom och 80-120 dagsböter. I reda pengar får de böta 33 600 kronor, 37 000 kronor respektive 40 800 kronor.

Brottet består i att de - på ett olagligt sätt - har utnyttjat intern företagsinformation för att tjäna pengar på värdepapper. En av de tre hade tillgång till känslig information om SSAB:s ekonomiska läge och tipsade de andra om att företaget skulle komma med en vinstvarning. De såg till att sälja värdepapper i bolaget innan SSAB:s kurs sjönk. Totalt kom de över mer 578 000 kronor.

Men en man - bror till en av de SSAB-anställda - frias från misstankar. Domstolen konstaterar att han visserligen har pratat med sin bror men att det inte är bevisat att han fått information om just vinstvarning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".