Mats Hedlund, ställföreträdande förbundschef, och Toni Todorovski, räddningschef, på Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Kristian Åkergren/SR
Mats Hedlund, ställföreträdande förbundschef, och Toni Todorovski, räddningschef, på Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Kristian Åkergren/SR

VM - en utmaning för räddningstjänsten

Räddningschefen: "Mycket folk på en begränsad yta ökar risken för olyckor"
1:28 min

Räddningstjänsten Dala Mitt förbereder för fullt inför VM i början på nästa år, då omkring 200 000 personer väntas komma till Falun. Det handlar om ett omfattande arbete och evenemanget kan innebära vissa svårigheter.

– I och med att det blir mycket folk på en begränsad yta så ökar ju risken för att det sker olyckor, säger Toni Todorovski, räddningschef på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Under VM kommer samtliga 13 brandstationer i Falun, Borlänge, Gangef och Säter att vara inblandade. Det väntas mycket folk och mycket trafik, vilket kan ställa till det.

– Om det är mycket mer än normalt och att vi dessutom får ett snöoväder påverkar det ju framförallt framkomligheten, säger Toni Todorovski.

Enligt uppgifter tros samtliga hotell och pensionat att vara fullbokade under de två veckor som VM hålls. Ett flertal lokalbor hyr därför ut sina bostäder till besökare, både från Sverige och andra länder. Det är också något som är viktigt för räddningstjänsten att ha i åtanke.

– Det kan ju vara så att vi får larm om en lägenhetsbrand där vi förväntar oss att det bor en normalfamilj med tre till fyra personer, men att det istället bor kanske tio personer där. Det påverkar ju själva insatsen, säger Toni Todorovski.

För att förebygga olyckor har räddningstjänsten sedan i somras arbetat med att informera privata uthyrare men också exempelvis restauranger och klubbar om vilka risker som finns och vad man borde tänka på.

– Ett konkret tips är ju att det finns brandvarnare i byggnaderna och att det också finns ett släckredaskap för att kunna göra en första insats. Sen måste man vara medveten om hur man tar sig ut ur lokalen ifall något inträffar, säger Mats Hedlund, ställföreträdande förbundschef på Räddningstjänsten Dala Mitt.

För att underlätta det strategiska arbetet vill räddningstjänsten använda Haraldsbogymnasiets garage för sina fordon. Det blir på så sätt en tillfällig brandstation, och gör det enklare för personalen att snabbt ta sig till exempelvis Hälsninggårdarna och Hosjö vid larm.

Det utreds fortfarande exakt hur mycket personal som kommer behöva vara i tjänst under VM. Det står dock klart att inga brandmän kommer behövas tas in från angränsande län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".