Anette Riesbeck (C), kommunalråd i Rättvik
1 av 2
- Det jag har sett under de här fyra åren är att kommunstyrelsen har en väldigt stor roll och stort ansvar och att det är en ganska begränsad skara politiker som har den dagliga kontakten med det politiska arbetet i kommunen, säger Rättviks kommunalråd Anette Riesbeck (C). Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Jan Dahlquist (S) Rättvik.
2 av 2
- Ett oppositionsråd har vi ropat efter länge, säger Jan Dahlquist (S), som är en av kandidaterna till platsen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Fler ska få vara med och bestämma i Rättvik

Oppositionen: "Demokratin har ju varit hårt ansatt med det som vi har haft, så det blir lite bättre nu"
2:45 min

Beslutet att ta bort nämnder och samla makten till kommunstyrelsen har mött stark kritik. Men nu ska demokratin i Rättvik bli bättre, säger kommunalrådet - som än en gång ritar om den politiska organisationen.

– Ja, jag hoppas och tror det. Det är en av avsikterna med den här nya organisationen, säger Annette Riesbeck (C).

Den nya politiska organisationen införs från årsskiftet och innebär att socialutskottet utökas till fem ledamöter och att antalet ersättare i kommunstyrelsen utökas till 22.

De fasta beredningarna under kommunfullmäktige ersätts med tillfälliga, och tre nya utskott införs. De ska ansvara för bildning, finanser å samhällsbyggnad.

Dessutom får oppositionen ett oppositionsråd, vilket gläder Jan Dahlquist (S).

– Nu kommer vi förhoppningsvis att ha en helt annan insyn i det som händer och kunna vara med och påverka mer.

Men helt nöjd är han inte. Oppositionen ville hellre ha nämnder istället för fler utskott, i alla fall för skolan och den sociala verksamheten.

– Ja, nämnderna ligger ju direkt under fullmäktige och har ett helt annat självbestämmande än vad ett utskott har, så det blir en annan tyngd i en nämnd, säger Jan Dahlquist.

Men kommunalrådet håller inte med.

– Nej, jag tycker att det är viktigt att vi inte helt och hållet knoppar bort nämnder, som det i så fall skulle vara, från kommunstyrelsen, säger Annette Riesbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".